Rusija menja doktrinu: Osnova politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog obuzdavanja

0
38

Savet Federacije predložio je Savetu za bezbednost Rusije da pripremi novu verziju „Osnova politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog obuzdavanja“, koja propisuje uslove upotrebe nuklearnog oružja.

Predlog je deo nacrta preporuka koje je u sredu usvojio Komitet Saveta Federacije i bezbednosti na okruglom stolu posvećenom normativno-pravnim pretpostavkama za razvoj Oružanih snaga Rusije u uslovima transformacije vođenja oružane borbe.

„Međuresorna komisija Saveta za bezbednost Ruske Federacije za vojnu bezbednost preporučuje da se ponovo razmotre pitanja: pripreme nove redakcije ’Osnova politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog obuzdavanja‘, koja uključuje utvrđivanje uslova za prelazak Ruske Federacije na upotrebu nuklearnog oružja, donošenje odluka o odgovoru protivniku na upotrebu supersoničnog oružja protivnika i drugih vidova strateškog nenuklearnog oružja“, navedeno je u preporukama.

Takođe, učesnici skupa su istakli da je neophodno izraditi nacrt „Nacionalne vojne strategije Rusije“.

Na sastanku su, pored senatora, učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane, Generalštaba i Saveta za bezbednost Rusije.


Sputnik