Home Društvo Neraskidive kulturološke veze između Srbije i Rusije

Neraskidive kulturološke veze između Srbije i Rusije

0
94

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je Ruski dom u srpskoj prestonici nastao zahvaljujući velikoj ljubavi ruskog naroda prema matici i da je postao mesto ruskog i srpskog susretanja i saradnje, koja je bila najintenzivnija u najtežim trenucima.

Brnabić je, na svečanosti povodom obeležavanja 85 godina rada Centra za nauku i kulturu „Ruski dom“, podsetila na neraskidive kulturološke veze između Srbije i Rusije, izražene pre svega u jeziku i veri.

Ona je navela da je mnogo puta u istoriji Rusija pomagala Srbiji, ali da se u godini u kojoj obeležavamo vek od okončanja Prvog svetskog rata mora posebno pomenuti pomoć koju je car Nikolaj pružio Srbiji, na čemu je naša zemlja večno zahvalna.

Premijerka je najavila otvaranje srpskog kulturnog centra u Rusiji, i istakla da je Srbija ponosna na one koji je promovišu u svetu, poput glumca Miloša Bikovića, kojeg je nedavno odlikovao ruski predsednik Vladimir Putin.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin podsetio je na to da su Ruski dom osnovali 1933. godine ruski emigranti i da su ga izgradili u zemlji koja im je postala drugi dom.

Ruskih domova ima približno sto u celom svetu, ali ovaj u Beogradu je najstariji, prvi među svima, naglasio je Čepurin i izrazio nadu da će prilikom sledeće posete predsednika Putina Srbiji biti dogovoreno osnivanje srpskog doma u Moskvi.

Patrijarh srpski Irinej naveo je da je Ruski dom „zlatna nit“ koja povezuje dva bratska naroda, koja neguju najbliže odnose vekovima unazad.

Svečanosti, na kojoj su nastupili ruski vojni orkestar „Aleksandrov“ i hor „Pjatnicki“, prisustvovali su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.