Putin i Erdogan označili završetak „Turskog toka“

0
84

Predsednik Rusije Vladimir Putin zajedno sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom putem tele-mosta učestvuje na ceremoniji završetka izgradnje morskog dela gasovoda „Turski tok“.

Predsednik Rusije izjavio je na otvaranju da je „Turski tok“ pokazao svoju efikasnost saradnje sa Turskom u rešavanju najtežih problema.

Ruski predsednik takođe je istakao da je Rusija pouzdan snabdevač prirodnog gasa.

On je dodao da će Rusija i Turska ostvariti robni promet od 100 milijardi dolara.

Projekti „Turski tok“ i nuklearna elektrana „Akuju“ biće svetli simboli aktuelnog razvoja rusko-turskog partnerstva, rekao je ruski predsednik.

„Uveren sam da će ’Turski tok‘, kao i drugi naš zajednički strateški projekat, prva nuklearna elektrana u Turskoj ’Akuju‘ postati svetli simbol postepenog razvoja višestrukog rusko-turskog partnerstva i postati zalog prijateljstva naših naroda“, istakao je Putin.

„Preko dna Crnog mora položeno je ukupno 1.800 km cevi na dubinama i do dve i više hiljada metara“, precizirao je on i dodao da će puštanje u rad gasovoda „Turski tok“ učiniti Tursku ozbiljnim evropskim čvorištem, obezbediti snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope gasom i uticati na geopolitički položaj Turske.

„Puštanje u rad ’Turskog toka‘ sigurno će omogućiti našim zemljama da prošire saradnju u oblasti gasa, biće od velikog značaja za ekonomski razvoj Turske i čitavog Crnomorskog regiona, a takođe će postati važan faktor u osiguranju evropske energetske bezbednosti“, naglasio je ruski lider.

„Naglašavam da se u izgradnji primenjuju najnovija tehnološka rešenja, koristi najsavremenija tehnika i da se poštuju najstrožiji ekološki standardi i norme“, rekao je Putin.

Ruski lider smatra da gasovod nije usmeren ni protiv koga, već pokazuje sposobnost država da štite nacionalne interese i dodao da ovaj projekat „ima za cilj razvijanje odnosa između država, stvaranje održivih uslova za ekonomski razvoj i povećanje blagostanja naših zemalja na ovoj osnovi“.

Predsednik Turske je u svom izlaganju rekao da je za Tursku „Rusija dugoročni pouzdani prijatelj i važan snabdevač prirodnog gasa“. Istovremeno, turski predsednik insistira da nikakav pritisak trećih zemalja neće sprečiti zajedničke projekte.

„Naši odnosi sa Rusijom su u porastu, što se takođe izražava u energetskom sektoru. Sa ruskim prijateljima smo uložili mnogo napora za realizaciju projekta ’Turski tok‘. On ima istorijski značaj. Ovaj gasovod nije važan samo za nas, već i za naše susede. Planiramo da polovinu gasa isporučujemo Evropi, a evropske zemlje takođe će dobiti novi impuls. Turska će moći da u potpunosti ispuni potrebu za gasom u Evropi“, naglasio je Erdogan.

Putin i Erdogan su nakon obraćanja dali komandu za polaganje poslednje sekcije morskog dela gasovoda „Turski tok“.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za 2019. godinu.

Sputnik