Poljska ipak neće imati američku vojnu bazu!!!

0
106

Amerikanci ne žele bazu „Fort Tramp“ na teritoriji Poljske, piše poljski list „Onet“, pozivajući se na neimenovane izvore.

„Poljska je spremna da napusti prvobitnu koncepciju ’Fort Trampa‘ u korist druge forme američkog vojnog prisustva. Prema podacima naših izvora, pitanje povećanja broja američkih vojnika je verovatno rešeno, ali Amerikanci imaju nekoliko uslova“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima portala, na teritoriji Poljske treba da budu raspoređeni „američki elementi komandne i obaveštajne strukture i američka skladišta oružja i municije“.

„Prema rečima naših izvora, u ovom trenutku takvu koncepciju razmatraju Poljska i SAD“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima „Oneta“, koncepcija raspoređivanja stalne vojne baze u Poljskoj, o čemu se ranije govorilo, praktično je neostvariva.

„Obe strane, ipak, traže kompromis koji će povećati američko vojno prisustvo u Poljskoj“, piše u saopštenju.

Podsetimo, iz SAD se u četvrtak vratio ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak. On je, između ostalog, imao sastanak sa šefom Pentagona, na kojem su razgovarali o američkoj bazi u Poljskoj.

„Naš predlog je dočekan sa velikim odobravanjem. Mi imamo konkretne američke predloge i mi ćemo ih oceniti“, rekao je Blaščak.

Ranije je Poljska predložila Sjedinjenim Američkim Državama da na stalnoj osnovi razmesti u zemlji američku oklopnu diviziju, preuzimajući na sebe troškove od oko 1,5-2 milijarde dolara.


Sputnik