Bespovratnih 175 miliona evra EU poljoprivrednicima Srbije za mašine i opremu

0
87
U Vladi Srbije danas su poljoprivrednicima uručena rešenja o dodeli bespovratnih 175 miliona evra iz programa IPARD Evropske unije (EU) za kupovinu nove opreme i mehanizacije.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je program IPARD prekretnica koja je omogućila da Srbija postane deo zajedničke evropske poljoprivredne politike.

„Želimo da srpskim poljoprivrednicima nabavkom traktora i ostale opreme obezbedimo prave i efikasne alate kojim mogu da obavljaju svoj posao“, kazao je Fabrici i podsetio da je poslednjih godina udvostručen izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je kazala da poljoprivredu u Srbiji treba učiniti konkurentnijom i boljom jer je evropsko tržište zahtevno.

„Uspešno ostvarujemo pregovore sa EU o novim fondovima, ali je pored toga neophodno da radimo i na podizanju svesti naših ljudi da treba da koriste te fondove jer su oni neodvojivi od ravnomernog regionalnog razvoja“, rekla je ministarka.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će do kraja novembra biti raspisan još jedan poziv za podsticaje IPARD poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji.
Beta