Pretnje o napuštanja sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa su…

0
78

Poseta Moskvi Džona Boltona, savetnika za bezbednost američkog predsednika, može biti korisna ukoliko pomogne da se razume da li su Sjedinjene Države definitivno odlučile da napuste Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa, ili je to predmet moguće nagodbe i dogovora, kaže ruski senator Aleksej Puškov.

Bolton se u Moskvi sastao sa šefom ruskog Saveta bezbednosti Nikolajem Patruševom u jeku diskusija o budućnosti Sporazuma, nakon što je šef Bele kuće Donald Tramp najavio da namerava da ga raskine. Po mišljenju Puškova, problem sa Boltonom je što je on sâm vatreni pristalica napuštanja tog Sporazuma, jer smatra da on vezuje ruke Sjedinjenim Državama i sa tog stanovišta Bolton je, kaže, negativna ličnost.

Puškov, šef privremene komisije za medije Saveta Federacije, u izjavi za Sputnjik izražava nadu da je moguće ponovo ispregovarati Sporazum s Amerikancima.

„Time se, sa američke strane, svakako neće baviti Bolton. Ako Tramp donese odluku da ne odbaci Sporazum, nego da ga obnovi, postoje stručnjaci u Sjedinjenim Državama, u Ministarstvu odbrane koji dobro poznaju to pitanje, koji su radili sa nama na sporazumu START 3. Ali važno je da bude doneta odluka o obnovi, a ne o odbacivanju tog Sporazuma“, objašnjava senator za Sputnjik.

Puškov veruje da je poseta Boltona konsultativna i da neće doneti neki prodor. On se nada da je Trampova izjava o izlasku iz Sporazuma izraz nezadovoljstva, ali ne isključuje ni da je reč o pokušaju trgovine.

„Ili je ovo cenjkanje, ili pokušaj da se na nas izvrši određeni pritisak, da se kaže da ako vi Rusi niste spremni da preispitate taj Sporazum, mi ćemo ga potpuno odbaciti. To je sasvim moguće i u duhu je biznis kulture koju neguje predsednik Tramp. Amerikanci često koriste taj metod političke ucene: mi pretimo ekstremnim merama, ali možemo se nagoditi“, objašnjava Puškov.

On dodaje da to i ne bi bilo tako loše, ali je problem što u Sjedinjenim Državama postoji veoma ozbiljan lobi za potpuni izlazak iz tog Sporazuma.

„A Bolton spada u pristalice izlaska“, zaključuje Puškov.

Integralni intervju sa senatorom Aleksejem Puškovom, koji u Beogradu boravi povodom Sajma knjiga, možete pogledati i pročitati na našem sajtu u utorak.


Sputnik