Za godinu dana u Srbiji osnovano 311 zadruga

0
30
Бета

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas u Nišu da je u proteklih godinu dana u Srbiji  formirano 311 zadruga, dok ih se ranije godišnje gasilo po stotinak.

„Akcija 500 zadruga za 500 sela koju smo pokrenuli sa akademijskim Odborom za selo daje rezultate i gotovo da smo ispunili njen cilj“, rekao je Krkobabić na otvaranju prvog „Miholjdanskog sabora zadrugarstva“, u Domu Vojske Srbije u Nišu.

Krkobabić je istakao da je „duh zadrugarstva probudjen“ i da su „domaćini širom Srbije“ prihvatili ideju o formiranju zadruga.

On je podsetio da je Vlada Srbije ove godine za razvoj zadruga izdvojila 825 miliona dinara i dodao da iduće godine očekuje četiri puta više.

„Ulagaćemo podsticajna sredstva u nabavku osnovnog stada, mehanizacije, višegodišnjih zasada. Ideja je da stvaramo specijalizovane zadruge jer želimo da zadruge postanu osnovni privredni subjekt na selu“, izjavio je Krkobabić.

Rekao je da je prosečan posed svega 2,5 hektara, te se bez udruživanja ne može postati robni proizvodjač.

„Formiranjem složenih zadruga rešićemo problem prerade poljoprivrednih proizvoda.Time ćemo obezbediti da malinu ne izvozimo kao malinu već kao džem, sok, odnosno kao brendirani proizvod“, naglasio je Krkobabić.

Kako je kazao Krkobabić, ove godine će u Srbiji biti osnovane dve ogledne složene zadruge koje će iz državnog budžeta dobiti 60 miliona dinara.

„Predložiću za narednu godinu da iznos podsticajnih sredstava za složene zadruge bude  dva do pet miliona evra. To je moja želja, a treba da bude i želja Vlade Srbije i narodnih poslanika“, izjavio je Krkobabić.

On je kazao da država mora da se meša i u odredjivanje cene poljoprivrednih proizvoda, i u kreditiranje poljoprivredne proizvodnje, jer „tranziciono tržište“ kakvo je sada u Srbiji „sve reguliše na štetu gazdinstava“.

Član Odbora SANU za selo, Branislav Gulan je rekao da u Srbiji nestaje svako četvrto od 4.700 sela i dodao da je stav Odbora da stanje može da se popravi samo osnivanjem zadruga.

Na „Miholjdanskom saboru zadrugarstva“ u Nišu sokove, džemove, sireve i čajeve i drugo su predstavili zadrugari s juga Srbije. Sabor je organizovao Zadružni savez Nišavskog i Topličkog okruga, uz podršku kabineta Milana Krkobabića.
Beta