„Jedinstveni trozubac 2018“ – upozorenje Rusiji

0
85

Američki nosač aviona „Hari Truman“ učestvovaće u vojnim vežbama NATO-a u Norveškoj, kako bi pokazao Rusiji spremnost SAD i njihovih saveznika iz Alijanse da zaštite Atlantik, preneo je televizijski kanal „Skaj njuz“, pozivajući se na izjavu glavnog komandanta Ujedinjenih snaga NATO-a u Evropi Kertisa Skaparotija.

„To je demonstracija našeg potencijala… Spremni smo, pripremljeni smo i zaštitićemo Atlantik“, rekao je Skaparoti, odgovarajući na pitanje novinara kakvu poruku Moskvi šalje nosač aviona „Hari Truman“.

Prema rečima generala, Rusija je počela da povećava svoje prisustvo i da modernizuje svoje oružane snage, zbog čega SAD i NATO moraju da rade na zadržavanju dominacije u borbenoj sposobnosti.

Komanda NATO-a je saopštila ranije da tokom vojnih vežbi, najvećih u proteklih nekoliko godina koje se održavaju u blizini ruskih granica, planira da izvede dvadesetak „eksperimenata“.

U vežbama NATO-a „Jedinstveni trozubac 2018“ učestvovaće oko 50.000 vojnika iz 30 zemalja, članica Alijanse i partnera. Vežbe će biti održane od 25. oktobra do 7. novembra.


Sputnik