Mogerini i Han: Nove vlasti BiH treba da odvedu zemlju dalje na putu ka EU

0
91

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han ukazali su u zajedničkom saopštenju da su na izborima 7. oktobra gradjani BiH glasali za političke vlasti koje će morati da rade na brojnim izazovima pred njima i da odvedu zemlju dalje na putu ka Evropskoj uniji.„Ovaj novi mandat može da bude šansa za političke vodje da pokažu kako svojim gradjanima tako i EU obnovljenu posvećenost i odlučnost da se ide dalje u svim reformama potrebnim da se napreduje na putu EU,“ navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana objavljenom danas.

Kako su naveli, gradjani BiH su iskoristili svoje demokratsko pravo na miran i organizovan način.

Prema preliminarnim nalazima Misije za posmatranje izbora OEBS-a i ODIHR-a, izbori održani u BiH su bili istinski konkurentni mada su bili označeni daljom podelom duž etničkih linija, navodi se u saopštenju.

Pravni okvir u zemlji uglavnom je pogodan za održavanje demokratskih izbora ali ostaju veliki dugoročni nedostaci, navodi se u saopštenju i izražava očekivanje da će predlozi OEBS-a i ODHIR-a biti sprovedeni „bez odlaganja“ da bi se popravio izborni proces.

„Očekujemo da politički lideri krenu sa formiranjem vlada na svim nivoima kroz konstruktivan zajednički rad u interesu gradjana svoje zemlje“, rekli su Mogerini i Han u saopštenju.

Oni su dodali da će takodje biti važno formiranje Doma naroda federacije u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i pozvali sve političke vodje da preuzmu svoje odgovornosti.

Sprovodjenje efikasne primene odluka birača na opštim izborima biće uzeto u razmatranje u Mišljenju o zaslugama aplikacije BiH za članstvo u EU koje Komisija priprema, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da, kada je podnela zahtev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, BiH je donela stratešku odluku da nepovratno krene na put EU integracija i da podrži i promoviše vrednosti EU.

„EU nastavlja u potpunosti da podržava i bude uz Bosnu i Herzegovinu, njene institucije i njene gradjane“, zaključuje se u saopštenju.

Бета