NATO – Srbija: Dogovoren kontakt za rešavanje kriznih situacija na KiM

0
101
epa06366407 North Atlantic Treaty Organization (NATO) Secretary General Jens Stoltenberg speaks at a news conference, at the NATO headquarters in Brussels, Belgium, 04 December 2017. EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas dogovorio sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da u slučaju bilo kakve krizne situacije na KiM mogu brzo da stupe u kontakt, kako bi mogli da se spreče sukobe i teže posledice.

Vučić je rekao da je zamolio Stoltenberga da se ne smanjuje misija Kfora na KiM, jer je to jedina zaštita za srpski narod.

„Imao sam duge razgovore sa Stoltenbergom i razgovarali smo o svim vrstama saradnje Srbije i NATO-a. Ta saradnja je dobra i imamo dosta zajedničkih aktivnosti. Posebnu pažnju smo obratili na pitanje KiM i na ulogu Kfora i bezbroj puta sam ga molio da ne smanjuje svoju misiju na KiM“, rekao je Vučić, ističući da Kfor ima efektivnu ulogu u zaštiti Srba.

Vučić ističe da su se dogovorili da u svakom trenutku kada postoje krizne situacije mogu da stupe u kontakt, kako bi se izbegle teže posledice i zahvalio mu što je to prihvatio.

„Ako budemo imali potrebe, u najkraćem roku, za nekoliko minuta stupićemo u kontakt i moći ćemo da rešavamo to odmah, kako bismo mogli da objasnimo šta je to što se dešava na terenu i pomognemo u zaštiti stanovništva“, kaže Vučić.

Sputnik