Fotografije novosadskih rokera iz dobrih prošlih vremena

0
1252

Izložba fotografija , novosadskog muzičara,  Bajić Gorana Baje, održana  krajem  marta , podsetila  je  na lepe dane  i noći jednog  grada kakav više , nažalost ne postoji. Bili smo ponosni  na grad u kome živimo, Novi Sad je bio naš građanski  grad pun radosti ,  uživali smo slušajući naše muzičare- rokere, bluzere i pankere, bio je to super provod.Odlazili smo redovno tamo gde su Singersi svirali,uvek je bila velika gužva, žestoka svirka , pevali smo ,igrali,  skakali, svi smo bili prateći vokali, najčeše u Garudi, Bambusu,  Rupi, Porti, Atrijumu i mnogim drugim mestima. Novi Sad  više nije grad kakav je bio  u vreme kada su Singersi bili najpopularniji  bend u gradu. Singersi su ostali bez Žileta, Bobe i Baje, možda je ova sjajna rokerska trojka, sada na nekom boljem mestu.

Nezaboravni Žiksa, vokal i usnjak , pun  energije, sav u osmehu,uvek  usnjak ili u ruci ili na usnama, valjda ,je sa usnjakom I spavao ali zato smo uživali u njegovoj svirci.Osnovao nekoliko bendova,svirao u Šinobusima do odlaska u večnost .”Duni  vetre “ rasteraj  gustu maglu što nas sada guši.

Stojšić  Slobodan, Boba odličan bubnjar i  uspešan  muzički menadžer , osnivao Radio 021, hrabar I spospoban direktor, uporan i dosledan borac  za slobodnu ličnost ,za slobodnu štampu, za istuinu, uz mnoge prepreke i  probleme  zbog  kojih nije odustajao od svog puta sve do iznenadnog i preranog odlaska.

Za basistu Bajić  Gorana  Baju, muzički kritičari su imali samo pohvale, i ne samo za njegovo sviranje  već i za njegovo ponašanje, dobrotu i ljubaznost, ”da ga svako poželi za prijatelja, zeta, sina’’  rekao je muzički  kritičar gospodin Bogica Mijatović.  Pored sviranja sa Singersima I Vojvođanskim bluz bendom , dugo je svirao sa Wattom , Stone Free, Sometimes  together, Porta i drugim  grupama.

Vojvodjanski bluz bend je ostao bez Gage, Bogde, Baje i Petrije, sada su zajedno  Na oblaku (plovim draga).

Šarmer Gaga, frontmen Vojvodjanskog bluz benda , svojim promuklim glasom , je kao magnetom privlačio  zaljubljenike u bluz , odlazili smo da ga  slušamo I kada su “Milosrdni anđeli” rušili naše mostove  i ubijali  nevine ljude,  svirali su svakog dana posle podne u Klubu NS tajm  i stvarali nam iluziju da je sve OK – hej ” Šećeru moj” nisi više sladak kao nekad.

Pre mnogo godina su PROROČKI  pevali „VREME  JE  ZA NOVI SAD„ eto došlo je to vreme, pesma je aktuelnija  više nego ikad, približava se 2021. Kada će Novi Sad postati prestonica evropske kulture.

A Bogda, izuzetan  klavijaturista, muzički obrazovan, svirao je u mnogim novosadskim bendovima, nažalost otišao je veoma mlad  a mogao je kao i drugi muzičari, da nas svojim nastupima I kvalitetnom  svirkom,  još koju godinu  ili možda i koju deceniju,  raduje,  da uživamo kao nekada.

Petrija, nezaboravni bubnjar,promenio je mnogo bendova I uvek bio uspešan.Tužna je činjenica da  je nažalost ipak posle duge borbe  izgubio životnu bitku I lišio nas  snažnog doživljaja ,ostali smo bez sjajnog bubnjara I skromnog čoveka.

Watt je ostao bez Dosike I Baje. Stevan Dostan- Dosika izvrstan bubnjar, povremeno je svirao sa Watom ali I sa mnogim drugim grupama. Dosika je imao zdravstvenih problema I teško se kretao ali je  sa radošću prihvatao svaku priliku kada je mogao da se priključi ostalim muzičarima . Ostvario je izuzetno lep prijateljski odnos sa Bajom  I iskreno je tugovao kad je Baja otišao,  posle godinu dana i Dosika je krenuo na daleki put prema zvezdama.

Na fotografijama su I muzičari grupe Stone free, Sometimes together, Porte I grupe WATT, Baja je sa ovim grupama svirao dugo u Novom Sadu ali I u drugim mestima u Vojvodini, svirali su na  Miletićevom trgu,na Exitu , na Spensu,  na Blok rok festu,Brod teatru I u SNP I na festivalima u Subotici I Šapcu I u mnogim kafićima I klubovima u Novom Sadu.

Januzović Saša Jana-po mišljenju muzičkih stručnjaka  jedan od najboljih gitarista  u Novom Sadu, svirao je u Vojvodjanskom bluz bendu, u Singerasima i u mnogim drugim  grupama ,  a I sada uspešno svira.

Sa tužnim sećanjem I dužnim poštovanjem za ove muzičare, među mnogim fotografijama na ovoj izložbi bilo je teško napraviti izbor  i  opredeliti se  , jer sve su  i  dokumenti  i  uspomene  na PROŠLA DOBRA VREMENA.