Treba nam kompromisno rešenje između Srba i Šiptara

0
40

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je opširan intervju televiziji RT na engleskom jeziku. Novinarka Sofi Ševarnadze postavila je Vučiću niz pitanja o vrućim temama, od Kosova do odnosa sa EU i NATO-om.
Novinarku RT zanimalo je kako je došlo do ideje o razmeni teritorija s Prištinom, na šta je Vučić odgovorio da nikada nije rekao da bi trebalo napraviti podelu zasnovanu na etničkim linijama.
„Izgovaram samo jednu rečenicu: ’Treba nam kompromisno rešenje između Srba i Albanaca‘. Ne može da se desi da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa. To je jedina pozicija Srbije, koju nikad nismo napustili. Onda smo naišli da različite reakcije. Rusija je rekla: ’U redu, ako se Srbija s tim složi‘, što je u skladu s međunarodnim pravom. S druge strane, dobili smo jasan odgovor nekih zemalјa EU, koje su bile potpuno protiv toga, jer bi Srbija onda ’otvorila Pandorinu kutiju‘“, rekao je Vučić.
„Vi se s tim ne slažete?“, zanimalo je novinarku.
„Uopšte se ne slažem! Pa, ko je otvorio Pandorinu kutiju kada su priznali Kosovo, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost?! Oni, ne mi! Kada mi kažu: ’Ne želimo da menjamo granice‘, ja im kažem: ’U redu, znači Kosovo je deo Srbije‘. ’A, ne, mi prihvatamo samo promene koje smo mi napravili pre deset godina!‘. A gde su principi? Ima li ih? Promena granica nije bila otvaranje Pandorine kutije pre 10 godina, a danas jeste?“, zapitao se Vučić.
Na konstataciju novinarke Sofi Ševarnadze da se Srbija onda nalazi u čudnoj situaciji, Vučić je napomenuo da je specifičnost Srbije u odnosu prema NATO-u i da je jedina zemlјa regije koja ne želi u NATO.
„Sada ste u dobrim odnosima s NATO-om, jer stalno održavate zajedničke vežbe…“, rekla je novinarka.
„Vežbe održavamo i s Rusijom…“, odgovorio je Vučić.
„Apsolutno. Ali, NATO ništa nije uradio kada se desio ovaj incident (na jezeru Gazivode), a ta teritorija je pod njihovom kontrolom. Šta onda Srbija dobija zauzvrat za tako blisku saradnju s NATO-om?“, pitala je novinarka RT.
„Stavite se u naš položaj, molim vas. Mi nismo Rusija. Mali smo. Moramo da se branimo. Moramo da održavamo mir i stabilnost u regionu. Moramo da ojačamo ekonomiju i privučemo investitore. Ne možemo svima da kažemo sve što mislimo o njima. Nismo tako veliki i jaki kao Rusija. Ne radi se samo o NATO aspiracijama. Srbija je jedina zemlјa koja nije uvela sankcije Rusiji. Mislite da je to bila laka odluka? Da nas nisu pritiskali?“, rekao je Vučić.
„Moram ovo da vas pitam. Rekli ste niste spremni da žrtvujete članstvo u EU zbog odnosa s Rusijom. Doći će dan i reći će vam: ’Uvedite sankcije Rusiji i ubrzaćemo proces ulaska u EU‘. Šta ćete uraditi?“, pitala je novinarka.
„Dobro ste se pripremili za intervju. Da vam kažem istinu, ovo pitanje slušam pet godina. Prvo, da vidimo da li će se to desiti. Drugo, u kojoj formi će se to desiti. Treće, videćemo kako će EU izgledati za pet-šest godina. To bi trebalo da bude naša poslednja obaveza za ulazak u EU. A najvažnija obaveza je da se reši kosovsko pitanje. To je mnogo veće pitanje. Vidite da tu ima mnogo „ali“ i „ako“. Nadam se da ćemo biti dovolјno jaki da svi poštuju naš odnos prema Rusiji. Ne možemo da se promenimo u ovom pitanju i nadam se da će EU to razumeti. Ko zna šta će biti za nekoliko godina?“, zapitao se Vučić.
Kada je reč o aspiracijama za članstvo u EU, novinarka RT je imala hipotetičko pitanje.
„Hajde da zamislimo da živimo u savršenom svetu i da je problem Kosova preko noći rešen. Da li ste i dalјe EU entuzijasta? Vidite šta se tamo dešava: Sever je sve bogatiji, Jug sve siromašniji, Istok i Zapad se sukoblјavaju oko migranata, slede izbori koji će promeniti strukturu EU. Zašto toliko želite tamo?“
„Ne radi se tu o nečijim očajničkim potezima, već o racionalnim odlukama. Ima mnogo razloga zašto Srbija želi u EU. Jedan je da želimo da budemo taj tip društva, a drugi je da su zemlјe EU naš najveći spolјnotrgovinski partner, s udelom od 68 odsto trgovine, 20 odsto sa zemlјama regiona, a sve ostalo su Rusija i Kina, i malo s Turskom. Nalazimo se u tom delu sveta. Ali to neće isklјučiti naše vrlo bliske veze s Rusijom. To ne krijem. Insistirate od prvog trenutka intervjua na svemu što kažem za Uniju, ali ne spominjete činjenicu da u Vašingtonu i u Briselu znaju za naše odnose s Rusijom“, rekao je Vučić.
Zašto Srbi vole Trampa
Na pitanje šta se dolaskom Donalda Trampa na mesto predsednika SAD promenilo u odnosu Srbije prema toj zemlјi, Vučić je rekao da Srbi više vole Trampa nego Obamu.
„Zašto?“, pitala je novinarka RT.
„Ma, dajte! Srbi misle da je krivicom demokrata izvršena agresija na Srbiju, pa su podržavali Republikansku stranku. Tramp je prilično nekonvencionalan. Znamo malo o njegovoj politici prema Balkanu, gotovo ništa. Ali, Džon Bolton je bar otvorio vrata za moguć dogovor Beograda i Prištine, i mi to cenimo. Sačekaćemo šta će se desiti“, rekao je Vučić.

Sputnik