Ruska Federacija radi na smanjenju zavisnosti ekonomije od dolara

0
111

Ruski plan dedolarizacije može da donese prilično krupne promene u svetskim finansijama i načinu plaćanja, što zavisi i od toga do koje mere će Tramp i njegova ekonomska politika insistirati na dosadašnjim pravcima.

Ruska Federacija radi na smanjenju zavisnosti ekonomije od dolara, između ostalog i putem stimulacije vršenja transakcija u nacionalnim valutama, a realizaciju ovog cilja treba da podupre plan o dedolarizaciji ruske ekonomije. Taj plan je, prema rečima zamenika premijera i ministra finansija Rusije Antona Siluanova, već pripremljen i podnet Vladi na usvajanje.

Prema rečima Igora Kovaljova, dekana Fakulteta za međunarodnu ekonomiju i politiku na Visokoj školi ekonomije, ruska vlast odlično shvata sve opasnosti i rizike koji proizilaze od dalje isključive upotrebe dolara kao sredstva plaćanja i rade sve kako bi smanjili nepotrebne gubitke ili neuspehe na putu dedolarizacije.

„Amerikanci dolar koriste kao sredstvo pritiska, a to polako počinju da shvataju ne samo oponenti SAD, već i dojučerašnji čvrsti saveznici iz redova EU. Okretanje leđa dolaru nije samo ’prazna priča‘, postoje već vrlo ozbiljni primeri kako to u praksi izgleda. Kada su SAD jednostrano napustile nuklearni sporazum sa Iranom, države EU su se dogovorile da će ubuduće koristiti evro kao valutu za međunarodna i međusobna plaćanja. Iako dolar za sada i dalje ima primat, evro već zauzima 20 posto ukupnih svetskih transakcija“, objašnjava Kovaljov.

Sličnog stava je i Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji, koji za Sputnjik kaže da je plan dedolarizacije usledio zbog svih dosadašnjih i budućih sankcija ekonomske i finansijske prirode, uključujući i sistem plaćanja SVIFT kojim dominira Amerika, a koje su usmerene ka Ruskoj Federaciji.

„Ovaj plan je vrlo pažljivo pripremljen i Rusija nije sama u tom programu dedolarizacije. U njega su uključene i zemlje BRIKS-a, ŠOS-a, kao i zemlje iz Zajednice nezavisnih država i naravno, bilateralno poslovanje, na primer sa Turskom i čitavim nizom drugih zemalja koje trpe posledice zaokreta u ekonomskoj i finansijskoj politici SAD prema svetu. Dakle, reč je o sveobuhvatnom planu Ruske Federacije, a vlada ove zemlje je sagledala sve aspekte i implikacije ovakvog poteza“, kaže Đukić.

Kako podseća, plan odricanja od dolara primenjuje se već nekoliko godina između Rusije i Belorusije, kao i još nekih zemalja u okviru Zajednice nezavisnih država, a određen broj transakcija u nacionalnoj valuti obavlja se i između Indije i Ruske Federacije.

„Ovaj potez ruske vlade može da donese prilično krupne promene u svetskim finansijama i načinu plaćanja, što naravno zavisi i od toga do koje mere će Tramp i njegova ekonomska politika insistirati na dosadašnjim pravcima. Dakle, taj proces dedolarizacije ima globalan karakter i tu treba uključiti i Evropsku uniju, pogotovo pojedine njene članice, koje isto tako razmatraju mogućnost da se izbegne dolar kao valuta plaćanja i da se isključivo koristi evro. Jasno je da Evropa gleda šta se dešava i da se svemu tome prilagođava, i vidim da pojedine zemlje iz EU rado prelaze sa Rusijom na plaćanje u nacionalnoj valuti, u ovom slučaju na plaćanje u evrima“, primećuje Đukić i dodaje da bi dolar mogao da počne da gubi onu ulogu svetske valute koji ima od 1945. godine.

Igor Kovaljov, pak, napominje da smanjivanje zavisnosti domaće ekonomije i privrede od dolara ne može da se obavi preko noći.

„Drago mi je da naši ministri to odlično shvataju i u vezi sa dedolarizacijom postupaju pažljivo i precizno. Mora se imati u vidu da je ovo proces koji može trajati godinama. Naravno, ne radi se o potpunom odbacivanju dolara, već o stimulisanju onih ruskih proizvođača i izvoznika koji će svoje robe i usluge naplaćivati u rubljama“, zaključuje Kovaljov.


Sandra Čerin Sputnik