Amerikanci se spremaju da unište sirijski S-300

0
74

Nedavno poslati raketni sistemi S-300 u Siriju izazvali su veliku zabrinutost velikih i regionalnih država.

Vazduhoplovstvo SAD planira da koristi F-22 i F-16CJ Vajper kao odgovor na rusku podršku. Ipak, to znači i dalje komplikacije i zaoštravanje ionako loših odnosa velikih sila.

Mediji podsećaju na to da su „na početku vojne kampanje u Siriji američke vazduhoplovne jedinice koristile avione F-22 i F-16CJ, osmišljene baš za uništavanje odbrane neprijatelja, doduše pozicija prema sirijskim vladinim snagama je tada bila nejasna. I još uvek je, prenose američki mediji.

Vašington će možda morati da se vrati takvoj taktici, iako već nastavlja sa korišćenjem F-22 u područjima blizu kontrolnih punktova sirijske vlade.

S-300 je postao operativan od utorka, saopštili su ruski mediji.

24. septembra ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doneo je odluku o snabdevanju Sirije s S-300 sistemima kako bi poboljšao snage sirijske vazdušne odbrane nakon pada aviona „Il-20“.

Rusija je odlučila da pošalje S-300 sisteme u Siriju kao odgovor na nedavni incident, gde je učestvovao izraelski avion koji je koristio ruski kao pokrivač dok je ciljao na Latakiju. Međutim, Moskva je optužila Izrael zbog greške vazdušne odbrane Sirije.

Pravda