Vučić od Putina tražio podršku za plan kojim će svi veliki igrači biti zadovoljni

0
64

Američka agencija „Blumberg“ prenela je danas da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, sa kojim je razgovarao, kako je navedeno, o načinima postizanja sporazuma sa Prištinom, pošto je plan o izmeni granica naišao na otpor u međunarodnoj zajednici.

Vučić, piše „Blumberg“, traži široku međunarodnu podršku, pre svega EU i SAD, da poboljša odnose s Prištinom, što je, podseća se u tekstu, preduslov za pridruživanje obe strane EU u narednoj deceniji.

„Blumberg“, kako Tanjug prenosi, podseća da su Vučićev predlog o dogovoru kojim bi se eventualnom razmenom teritorija kosovskim Srbima i etničkim Albancima omogućilo da žive tamo gde njihovi sunarodnici čine većinu stanovništva, odbacili nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri EU, u strahu da bi to moglo da ponovo rasplamsa tenzije koje su dovele do sukoba u Jugoslaviji, „najkrvavijeg u Evropi posle Drugog svetskog rata“.

Američka agencija podseća i da su stotine demonstranata marširale proteklog vikenda u Prištini protiveći se planovima za podelu, a da je kosovski predsednik Hašim Tači posetio oblast na severu Kosova naseljenu pretežno Srbima, zbog čega je Srbija podigla borbenu gotovost svoje vojske.

Vučić i Putin su, preneo je „Blumberg“, „trasirali buduće korake“ u pregovorima o sporazumu sa Kosovom, koji bi, kako je rekao Vučić, obuhvatio interese svih zainteresovanih strana u regionu.

„Blumberg“ podseća da Srbija, za koju navodi da je jedna od najbližih saveznica Kremlja na Balkanu, odbija da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, a da taj stav dele Rusija, Kina i pet država-članica EU.

„Blumberg“ je naveo i da je ovo bio 13. susret Vučića i Putina u poslednjih šest godina.


Sputnik