Bars 2018 – zajednička vojna vežba Rusije i Srbije

0
212

Piloti vazduhoplovnih snaga Rusije i vazduhoplovnih snaga i snaga Srbije za vazdušnu odbranu će sprovesti zajedničku vazdušno-taktičku vežbu BARS-2018.

Manevri će se održati od 1. do 5. oktobra u Srbiji. Vojnici obe zemlje će izvoditi vežbe u zajedničkim posadama na avionima MiG-29 i Mi-8 helikopterima. Biće uključeno do 10 vazduhoplova RV i PVO Vojske Srbije. Ovo je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane Rusije.

Snage srpskog ratnog vazduhoplovstva i vazduhoplovne snage Rusije nisu trenutni odgovor na akcije kosovskih specijalnih jedinica ROSU. Ovi manevri se redovno održavaju u ovom periodu svake godine, a „Bars-2018“ u Srbiji je isplaniran još 2017. godine. Ali će predsednik Srbije i razgovarati sa Putinom o „pitanju Kosova“.
Inače, sudeći po anketi „Karaulni“ (naravno, isti odgovori su bili zabeleženi i na ulici ili putem telefona), Rusi automatski odgovore „Kosovo je Srbi“. I to nije samo geopolitička činjenica (kao što je Krim ruski, Foklandi su britanski, Tajvan je deo Kine, Severni Kipar aneksiran Turskoj i tako dalje).

To je prilično politički slogan poput „Patria o muerte!“ ili američki „Bog je sa nama!“. Postao je nacionalni obrazac iz devedesetih – u vreme totalne dominacije SAD i ponižavanja Rusije – kada je NATO bombardovao Srbiju i pozivi „Rusijo, dajte S-300 i nebo će biti čisto!“, Rusija je odgovorila samo slanjem desantnih snaga na aerodrom u Prištin i protestnim okretanjem aviona premijera i vraćanjem nazad u Rusiju.

I tako – naravno, neće biti nikakvog rata. Niti između dve zemlje, a ni Treći svetski. Kako se to nije desilo u slučaju polaska voza na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica, koji su kosovski Šiptari želeli da napadnu. Uprkos uzvicima patriota u Srbiji „No, počinje, dolazi osveta“.