Velika Britanija protiv promena granica na Balkanu

0
60

I zvanični London se uključio u javnu debatu o pregovorima Beograda i Prištine. Velika Britanija saopštava da je protiv promena granica na Balkanu i da bi Srbija i Kosovo trebalo da reše problem uzajamnim priznanjem.

Portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da je „normalizacija odnosa Srbije i Kosova ključna za bezbednost, stabilnost i napredak ove zemlje i šireg regiona“, prenosi „Politiko“.

„Ova Vlada veruje da bi to trebalo da bude osnova priznavanja nezavisnih suverenih država u okviru njihovih trenutnih granica“, rekao je portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vučić preneo Kifu: Srbija ne prihvata da bude ponižena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikada neće prihvatiti rešenje pitanja Kosova, koje bi bilo ponižavajuće za našu zemlju i naš narod.

Vučić je to istakao u razgovoru sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Denisom Kifom o stanju dijaloga Beograda i Prištine.

Sagovornici su razgovarali i o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i o rezultatima Samita o Zapadnom Balkanu, održanom u Londonu.

Predsednik Vučić je, kako je saopštila pres-služba predsednika, istakao potrebu postizanja trajnog i pravednog rešenja za Kosovo i Metohiju, ali koje ne bi bilo suprotstavljeno državnim i nacionalnim interesima Srbije.

„Srbija nikad neće prihvatiti rešenje, koje bi bilo ponižavajuće za našu državu i naš narod“, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je u razgovoru sa ambasadorom Kifom izrazio interes Srbije za jačanje političkog dijaloga sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kao i za razvoj ekonomske saradnje i povećanje broja i obima njihovih investicija.

Vučić je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na posvećenosti Berlinskom procesu, koji je od velikog značaja za mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Ambasador Kif je istakao da je Samit u Londonu pokazao da njegova zemlja želi da ima pozitivnu ulogu u regionu i njegovoj evropskoj budućnosti, kao i da deli ciljeve o postizanju trajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Dodao je da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, kroz projekte poput digitalne transformacije i jačanja e-Uprave, finansirane u okviru Fonda za dobru upravu, nastavlja podršku procesu reformi u Srbiji.


Sputnik