Leo klub „Mileva Marić Ajnštajn“ nastavlja akciju prikupljanja školskog pribora

0
150

Leo klub „Mileva Marić Ajnštajn“ nastavlja akciju prikupljanja školskog pribora, uoči nove školske godine, za decu iz Svratišta. Cilj ove akcije je da se prikupi što više školskog pribora (sveske, olovke, udzbenici, makazice, lepak, bojice, flomasteri, lenjiri, šestari, školske torbe…) i obezbedi deci iz Svratišta u Novom Sadu, kako bi srećno i opremljeno krenuli u nove školske zadatke.
Pozivamo sve građane da budu deo ove akcije donirajući školski pribor na dve lokacije u Novom Sadu. Kutije za prikupljanje postavljene su u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu: na Dečijem odeljenju biblioteke „Đura Daničić“ (Dunavska 1) i u biblioteci „Danilo Kiš“ (Novosadskog fronta 47).

Leo klub „Mileva Marić Ajnštajn“ započeo je ovu akciju u maju, humanitarnom žurkom u pabu Ladovina, skupivši jedan deo sredstava. Dalje prikupljanje se nastavlja do početka nove školske godine, kako bismo obezbedili što više potrebnog materijala.

Deca koja koriste uslugu svratišta u Novom Sadu uglavnom dolaze iz ekstremno siromašnih porodica čiji članovi rade na ulici i gde postoji rizik po detetov rast i razvoj. U tim porodicama obično su oba roditelja nezaposlena, sakupljaju sekundarne sirovine i hranu na ulici, povremeno rade sezonske poslove i sl.
Svratište u Novom Sadu je otvoreno u okviru udruženja građana 23. februara 2010. godine. Tokom svoga rada pružilo je različite vrste podrške za preko hiljadu mališana čije porodice su prinuđene da sredstva za osnovne potrebe pronalaze radom na ulici. Cilj svratišta je da spreči i smanji negativne posledice koje deca trpe zbog načina života na koji su prinuđena, da uključi decu u obrazovni i zdravstveni sistem i obezbedi dostupnost drugih usluga socijalne zaštite. (http://www.decaulice.rs/vise-o-nama/)

Leo klub je internacionalna humanitarna organizacija. Leonizam ili Leo pokret nastao je kao ideja Lions organizacije da ustanove humanitarna udruženja mladih koji će doprinositi lokalnoj zajednici u kojoj se klub nalazi. Leo klubovi udružuju mlade starosnog doba od 12 do 30 godina koji volonterski rade na unapredjenju lokalne zajednice na humanom, kulturnom i ekološkom nivou. Leo klub „Mileva Marić Ajnštajn“ zvanično je osnovan 6.10.2015. godine u Novom Sadu, pod vođstvom istoimenog Lions kluba.