Milenković: Američkom predsedniku i srpskom prijatelju Vudru Vilsonu da se vrati trg u Novom Sadu

0
353
srpskaliga.rs

Srpska liga (SL) pokrenuće inicijativu da se Trgu mladenaca u Novom Sadu vrati stari naziv koji je nosio u vreme između dva svetska rata – Vilsonov trg, po Tomasu Vudru Vilsonu, američkom predsedniku od 1913. do 1921. godine, 28. po redu, kako bi se odalo priznanje velikom prijatelju Srba i Srbije, u periodu obeležavanja stogodišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući u Vašingtonu – izjavio je Goran Milenković, generalni sekretar SL.

Načela za koja se Srbija viteški borila i propatila ista su ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države – deo je proglasa predsednika Vilsona upućenog srpskom narodu, povodom nesalomivog duha i junaštva srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koji je čitan u svim američkim crkvama i objavljen u većini američkih medija 28. jula 1918. godine, datumom koji je u Americi bio proglašen za “Srpski dan“ – dodao je Milenković, podsećajući da je Vilson snažno podržavao težnje za ujedinjenjem srpskog naroda.

vudrou_vilson_us_predsednikOdnosi između Srbije i SAD imali su visoke amplitude u obe krajnosti, dobre i loše. Bilo je perioda kada smo se zajedno borili za pravdu i slobodu, kada je srpski narod služio američkom za primer i poštovanje, a bilo je i perioda nerazumevanja i sukoba, ali u budućnosti želimo da izgradimo nove odnose koje će biti u korist obe države – ističe Milenković, dodajući da Srpska liga podržava inicijativu predsednika Vučića da prvi bulevar u “Beogradu na vodi“ dobije naziv po Vudru Vilsonu, kojoj se takođe mora priidružiti i Novi Sad, tako što će jednom od centralnih gradskih trgova vratiti naziva Vilsonov trg i na taj način se odužiti velikom prijatelju Srba.

(srpskaliga.rs)