Pompeo: Lično sam upozorio Ruse na posledice mešanja u američke izbore

0
81
Državni skeretar SAD Majk Pompeo rekao je danas pred Kongresom da je „lično“ upozorio Ruse na posledice bilo kakvog „mešanja“ u američke izbore.

„Lično sam veoma jasno rekao Rusima da će imati ozbiljne posledice zbog mešanja u naše demokratske procese“, rekao je Pompeo.

Šef američke diplomatije je rekao da je „lopta u ruskom dvorištu“ i da je predsednik Donald Tramp „sasvim svestan izazova koji Rusija predstavlja za SAD i njihove saveznike i partnere“.

Pompeo je rekao i da je spreman da sa Kongresom radi na novim sankcijama Rusiji.

SAD neće priznati pripajanje Krima
Pompeo je kazao da SAD nikad neće priznati rusko pripajanje Krima i nastaviće da insistira na tome da se ponovo uspostavi teritorijalni integritet Ukrajine.

U saopštenju koje je danas objavio Stejt department Pompeo je rekao da će se SAD držati svog dugoročnog principa da ne priznaje Rusko polaganje suvereniteta nad teritorijom koja je uzeta silom uz kršenje medjunarodnog prava.

On je pozvao Rusiju da poštuje principe i da „okonča svoju okupaciju Krima“.

Saopštenje je izdato neposredno pre Pompeovog svedočenja pred Odborom za spoljne poslove Senata, gde se očekuje da će mu senatori postavljati teška pitanja o prošlonedeljnom samitu predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina u Helsinkiju.

Beta