Kragujevac: Izložba i demonstracija modela Teslinih patenata na PMF – u

0
124

Na Institutu za fiziku Prirodno – matematičkog fakulteta, povodom obeležavanja dana rođenja Nikole Tesle, a u okviru međunarodnog projekta Putevima Tesle u utorak 10. jula od 19 do 22 časa biće organizovana izložba i demonstracija modela Teslinih patenata.

U okviru izložbe biće predstavljeni posteri koji opisuju život Nikole Tesle i prikazan film, koji je zapravo kratka Teslina biografija. Svi posetioci će moći da učestvuju i u interaktivnom kvizu i pokažu znanje o Tesli i njegovom delu.

Od Teslinih patenata posetioci će moći da vide i saznaju kako funkcioniše generator jednosmerne i naizmenične struje, obrtno magnetno polje monofzne struje, obrtno magnetno polje trofazne struje, motor jednosmerne struje, idukcioni motor, transformator i prenos električne energije, RLC kola i princip rezonancije, FM predajnik i prijemnik, ravanske kalemove.

Autor izložbe je dr Nenad Stevanović sa Instituta za fiziku Prirodno – matematičkog fakulteta iz Kragujevca. Program realizuju Prirodno – matematički fakultet i Kancelarija za mlade.