U EVROPSKOM PARLAMENTU GLASNO: KOSOVO JE SRBIJA

0
174

Srpska liga u poseti Evropskom parlamentu dobila potvrdu od parlamentarne grupe „Evropa nacija i slobode“ da je po pitanju KiM čvrsto na srpskoj strani!

Strazbur, 4. jul 2018 -Predsednik Srpske lige (SL) Aleksandar Đurđev i generalni sekretar stranke Goran Milenković posetili su, tokom julskog zasedanja, Evropski parlament (EP) u Strazburu i tom prilikom se susreli sa poslanicima parlamentarne grupe „Evropa nacija i slobode“, a dominantne teme razgovora bile su Kosovo i Metohija i potencijalna ekonomska saradnja, posebno u domenu poljoprivrede i zadrugarstva.

U razgovorima sa poslanikom EP Filipom Luazuom (Philippe Loiseau), članom odbora EP za poljoprivredu i ruralni razvoj, članom parlamentarne grupe „Evropa nacija i slobode“ (ENF) i funkcionerom Nacionalnog fronta iz Francuske, partije koja je pre dva meseca promenila naziv u “Nacionalno okupljanje“, potvrđen je stav ove stranke da je Kosovo sastavni deo Srbije i da nikakva nova država na toj srpskoj zemlji ne može da postoji. „Stvari bi trebalo da se nazovu pravim imenom, jer je OVK za nas teroristički pokret“ naglasio je Luazo.

Evropska unija je u krizi i sa ovako postavljenim kursom ona neće moći dugo da opstane, a Srbija zaslužuje i treba da bude deo evropske porodice, mnogo više od nekih članica EU, poruka je gospodina Luazua, jednog od 35 poslanika parlamentarne grupe „Evropa nacija i slobode“.

– Evidentno je da Srbija ima mnogo prijatelja, ne samo u EP, već u celoj Evropi. Evropske konzervativne i patriotske stranke naglo jačaju poslednjih godina, a u Italiji, Austriji, Mađarskoj i Sloveniji su na vlasti, pa je to kurs koji će Srpska liga i u budućnosti slediti – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik SL.

Inače, Nikolas Bej, predsednik poslaničke grupe ENF, uputio je krajem marta pitanja potpredsedniku parlamenta i visokom predstavniku, kako Evropska komisija planira da omogući bezbednost Srbima na KiM i da odgovori na postupak takozvane kosovske policije, koja je privela i, ispred televizijskih kamera, maltretirala Marka Đurića, vodećeg srpskog političara uključenog u pregovore sa Kosovom u Briselu.

Takođe, sredinom aprila poslanička grupa ENF uputila je na iste adrese pitanje ko će pratiti korišćenje sredstava EU dodeljenih Kosovu, čije postojanje ne priznaju ni UN, niti pet država članica EU, kao i zašto EU ne odobrava dodelu sredstava manjinama u ovoj istorijski srpskoj oblasti.

Takođe, zvanično su zatražili i odgovor od EK može li spomenik koji glorifikuje Mehu Ukia,bivšeg pripadnika terorističkog pokreta UČK u vidu statue koja pokazuje teroristu sa pištoljem i granatom, a pored statue je zastava, ne Kosova, već Albanije, stvarno da pomogne u pomirenju zajednica?