Tara: Seminar – Zaštita prirode – nadzor i predostrožnost

0
150

U skladu sa Godišnjim planom rada Sektora za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini Ministarstva zaštite životne sredine, u periodu od 27.06.-30.06.2018. godine na Tari je održan prvi, od tri planirana seminara permanentnog obrazovanja. Seminar „Zaštita prirode – nadzor i predostrožnost“ okupio je 70 predstavnika relevantnih stručnih institucija i to republičkog i pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, predstavnike pravosudnih organa – sudije prekršajnih sudova i tužioce, naučne radnike, republičke, pokrajinske i lokalne inspektore za zaštitu životne sredine, načelnike opštinskih uprava, predstavnike Nacionalnog parka Tara, kao i predstavnike civilnog društva – nevladine organizacije.

Seminar su otvorili Željko Pantelić pomoćnik ministra Sektora za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini i Jasmina Jović, pomoćnik ministra Sektora za zaštitu prirode i klimatske promene.

Na seminaru su razmatrana pitanja vezana za primenu odredbi kojim su uređena zaštita prirode kao i njihovo sprovođenje od strane nadležnih organa. Održana su i dva panela i to: „Gradnja u zaštićenim područjima – Zakonske obaveze investitora, MHE, objedinjena procedura, građevinske dozvole, nadležnost za izdavanje građevinskih dozvola“ i „Problem trovanja strogo zaštićenih divljih vrsta ptica“, nakon čega je održan plenarni skup na kome su moderatori, Jasmina Jović, pomoćnik ministra, i dr. Biljana Panjković, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode upoznali sve učesnike sa zaključcima panel diskusija koje se planiraju preduzeti u narednom periodu po navedenim pitanjima.

Održani Seminar je okupio najkompetentnije stručnjake po različitim nadležnostima koji su jednoglasno podržali neophodnost uspostavljanja permanentnog obrazovanja svih zainteresovanih strana koji se bave pitanjima zaštite prirode, a sve u cilju njenog unapređenja i očuvanja za buduće generacije.