Predstavljen novi način lečenja neuroloških oboljenja

0
413

Dana 29.06.2018. održana je tribina pod nazivom “Neurorehabilitacija robotikom” u prostorijama dnevnog boravka Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu grada Beograda u ulici Sredačka 2 sa početkom u 11:00 h i u Novom Sadu u školi za osnovno i srednje obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju “Milan Petrović” u ulici Braće Ribnikara 32 sa početkom u 18:00h.

Organizator tribine je Vesna Paušid diplomirani defektolog koja 29 godina živi sa posledicama cerebralne paralize i koja je prošla kroz ciklus terapija na robotskim uređajima u poliklinici “Glavić” u Dubrovniku sa izuzetno uspešnim i zapaženim rezultatima te je otuda i potekla inicijativa za održavanjem ove tribune kako bi se što veći broj ljudi upoznao sa ovom metodom lečenja. U prisustvu stručnog tima poliklinike “Glavić” iz Dubrovnika i Zagreba šira javnost je pored upoznavanja sa samom metodom i načinom rehabilitacije na robotskim uređajima bila informisana koja stanja su pored cerebralne paralize indikovana za ovu vrstu tretmana a to su: moždani udar, multipla skleroza, povrede kičmene moždine, oštedenja nastala nakon operacija kao i traumatska oštećenja mozga.

Ovaj najsavremeniji način neurorehabilitacije pruža mogućnost oporavka pacijentima, koji zbog različitih nesreća ili neuroloških bolesti imaju oslabljene ili potpuno onemogućene gornje i donje ekstremitete tela.

Dokazano da je najveće rezultate u najkraćem periodu u odnosu na bilo koji rehabilitacijski tretman. Poliklinika “Glavić” pokazala je nebrojeno mnogo puta da nije sve u novcu kroz humanitarne programe neurorehabilitacije robotikom za egzistencionalno najugroženije pacijente širom zemlje i regiona pa je tako veliki broj pacijenata iz Srbije imao priliku na besplatnu rehabilitaciju u poliklinikama “Glavić” u Dubrovniku i Zagrebu.

Nakon završenih predavanja svi prisutni su imali priliku da postave pitanja o svemu što ih je zanimalo u vezi tretmana, a stručni tim poliklinike “Glavić” se potrudio da im adekvatno odgovori. Takođe svim prisutnima su podeljeni flajeri sa kontaktom poliklinike na koji bi svi zainteresovani mogli da se jave, pošalju medicinsku dokumentaciju i dobiju stručno mišljenje tima poliklinike da li je neurorehabilitacija robotikom baš za njih ili ne.

Dipl. defektolog Vesna Paušid