Najstariji građani Srbije zaslužuju bolje uslove života

0
102

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa direktorima i osnivačima privatnih domova za odrasla i stara lica i direktorima državnih domova o pitanjima koja su od značaja za otpočinjanje pružanja usluge smeštaja korisnika u privatnim domovima za odrasla i stara lica, problema u radu, kao i pitanje preduzimanja neophodnih mera za unapređenje pružanja ove usluge.

 

Ministar Đorđević izjavio je da je prioritet Vlade Srbije briga o najstarijim građanima kao i podsticanje otvaranja legalnih privatnih domova koji će, u skladu sa Zakonom ispuniti sve potrebne uslove za pružanje adekvatnih usluga za smeštaj najstarijih i dodao da će se ovakvi sastanci održavati kontinuirano.

 

„Direktori domova imaju priliku da na sastancima predstave svoje probleme sa kojima se susreću i time pomognu nama da nađemo pravi način za njihovo rešavanje. Želimo da otvorimo Srbiju prema Evropi, obezbeđivanjem bolje i kvalitetnije usluge za smeštaj naših najstarijih građana, ali i da privučemo strane državljane da koriste usluge smeštaja domova za odrasla i stara lica. Tako ćemo omogućiti i privatnim domovima bolje poslovanje, ali i državi veće prihode“, rekao je Đorđević i dodao da se  već u julu ove godine očekuje useljenje prvih korisnika.

 

Na otvoreni javni poziv za otpočinjanje pružanja usluge smeštaja korisnika u privatnim domovima za odrasla i stara lica, nakon završene javne nabavke, stigla je 41 ponuda, a od toga su 26 iz Beograda, 8 iz Srbije (bez Beograda i Vojvodine) i 7 iz Vojvodine.

 

Ministar je istakao da će zbog stvaranja boljih uslova života naših građana, biti izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, ali donošenje Zakona o socijalnom preduzetništvu i Zakona o lizingu radne snage.

 

„Potrebno je da svi radimo zajedno. Podsticanjem otvaranja privatnih domova ne znači da ćemo zanemariti državne domove, već naprotiv. Vlada Srbije brine o svojim najstarijim građanima i ne pravi razliku između privatnih i državnih domova i svi imaju jednaka prava i obaveze“, naglasio je ministar i dodao da je najbitnije ukloniti problem nelojalne konkurencije, prijaviti i kaznite sve one koji ne posluju u skladu sa zakonom.

 

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar Nenad Nerić i v.d. pomoćnika ministra  u Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu Miloš Janković.