Podrška očuvanju bogatstva srpskog jezika i kulture

0
70

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević razgovarala je danas sa prof. dr Dankom Šipkom, poznatim srpskim lingvistom i redovnim profesorom slavistike i primenjene lingvistike na Državnom univerzitetu Arizone (SAD) koji je, uz ostalo, i autor Velikog srpsko-engleskog rečnika.

Tokom razgovora, Miloševićeva je izrazila zadovoljstvo što eminentni naučnici koji žive i rade u dijaspori, na svojim predavanjima i seminarima podstiču očuvanje srpskog jezika, ali i razvoj jezičke kulture mladih koji su sve više izloženi osiromašenju jezičkog fonda, ne samo kroz svakodnevnu međusobnu komunikaciju, već i pod uticajem masovnih medija.

S druge strane, Šipka je ukazao i na problem nekritičkog i često nepoterebnog prihvatanja stranih reči, čemu doprinosi i sve manja razlika između ozbiljnih dnevnih izdanja novina ili časopisa i štampe koja više okrenuta senzacionalizmu ili trivijalnim temama, a koja manje vodi računa o čistoći jezika i preciznosti jezičkog izraza.

Sagovornici su se saglasili da je, zbog svakodnevnog korišćenja savremene tehnologije, poput Interneta, koje, istina, doprinose većem obimu znanja, nužno voditi računa i o njihovom negativnom uticaju na negovanje jezičke kulture i razvoj srpskog jezika.

Uz to, ocenjeno je i da bi bilo korisno, organizovanje predavanja o značaju razvoja i proširenja jezičkog fonda kod mladih, u cilju očuvanja jezičke kulture, a samim tim i kulturnog identiteta.

U razgovoru je učestvovao i Zoran Kolundzija, vlasnik „Prometeja“, inače izdavač većine najpoznatijih Šipkinih knjiga.