Srpska liga u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu – Dodela diplomatskog statusa je dokaz vojne neutralnosti

0
310

Niš, Beograd, 4.5.2018 – Srpska liga (SL) pruža snažnu podršku radu Centra i insistira na zahtevu da Srbija svoju vojnu neutralnost pokazuje tako što će sve ono što je već omogućeno zapadnim vojnim silama, dozvoli i predstavnicima Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu – rekao je Aleksandar Đurđev, predsednik SL prilikom zvanične posete delagacije ove stranke humanitarnom centru, u čijem sastavu je bio i Goran Milenković, generalni sekretar SL, Radovan Milovankić, predsesnik Izvršnog odbora, Ivana Popović, član Predsedništva, Vladimir Jestrović, član Predsedništva, Aleksandar Janjić, predsesnik G.O. Niš, Stefan Bojičić, sekretar , Stefan Ignjatović, Đorđe Đorović iz G.O. Niš.

Srpsko-ruskom humanitarnom centru, mora da se omogući poseban status kojim bi on bio oslobođen plaćanja taksi, poreza i putarina, čime bi se sredstva korišćena za te namene preusmerila na ugrožena područja i stanovništvo – dodao je Đurđev, podsećajući da su zapadne sile insistirale na diplomatskom imunitetu NATO vojnika, slobodi kretanja i potpunoj jurisdikciji nad svojim pripadnicima na teritoriji Srbije i da je obaveza naše zemlje da ruskim civilnim strukturama po istom principu dodeli diplomatski status.

Zahvaljujućim ruskim humanitarcima, u Srbiji je četiri miliona kvadratnih metara očišćeno od NATO bombi i deminirano oko 1.500 mina i ostalih eksplozivnih naprava – ističe Đurđev i pojašnjava da centar brine o bezbednosti građana Srbije, spašavajući ih u vanrednim situacijama, i tokom poplava i požara, zbog čega zaslužuju da im se država i srpski narod bar malo oduži, ali i da ne treba zaboraviti da je centar pružao pomoć u gašenju požara na jugu Evrope, uključujući zemlje Evropske unije, čime je potvrdio svoj humanitarni karakter i značaj, ne samo za Srbiju već i za ceo region. Takođe, Đurđev je istakao veoma dobru saradnju ministra Nebojše Stefanovića i MUP-a , Sektora za vanredne situacije i Srpsko ruskog humanitarnog centra. Posebno je za nas ohrabrujuća skorašnja poseta predsednika Srbije, Aleksandra Vučića sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Verujemo da će taj sastanak učvrstiti međudržavnu saradnju Rusije i Srbije.

U ime Srpske lige, predsednik stranke Aleksandar Đurđev uručio je rukovodstvu Srpsko-ruskog humanitarnog centra poklon, sliku sa likom ruskog generala Mihaila Černajeva, glavnokomandujućeg moravske divizije srpske vojske, koji je bio pripadnik srpske vojske, zajedno sa šest oficira i 3.000 ruskih dobrovoljaca iz uglednih ruskih porodica, u srpsko-turskom ratu 1876. godine.