Josipović: Žalosno je koliko su se srozali odnosi Srbije i Hrvatske

0
218

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da je žalosno koliko su se odnosi Srbije i Hrvatske „srozali“ u poslednje tri godine i naglasio da je važno da pozitivne poruke dodju s političkih vrhova.

Josipović je za list Danas od petka rekao da aktuelni političari obe zemlje kvare odnose i zloupotrebljavaju ih za „jeftine nacionalističke poene za kućnu upotrebu“.

„Rehabilitacija četništva u Srbiji i ustašofobija u Hrvatskoj snažni su negativni faktori u medjusobnim odnosima. A velika većina Srba nisu četnički simpatizeri, kao i što ogromna većina Hrvata nisu ustašoljubci. Naprosto, politike otvaraju prostor ekstremima, a mnogi im mediji sekundiraju“, ocenio je Josipović.

On je kazao i da podržava ideju da hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović dodje u Beograd, ukoliko bi ta poseta bila bolje organizovana i pripremljena nego što je bila poseta Aleksandra Vučića Zagrebu.

„Bilo bi lepo kada bi sastanak završio dogovorom o prestanku verbalnog rata, da se na političkoj razini dogovore načela pozitivnog komuniciranja koje bi zamenilo gotovo ratničku retoriku te se uz sudelovanje vlada, dogovori vrlo konkretan plan rešavanja otvorenih pitanja“, rekao je Josipović.

Beta