Grahovo: Venac na stogodišnjicu smrti Gavrila Principa

0
326

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, položio je juče vence na spomen obeležju u Bosanskom Grahovu, povodom stogodišnjice smrti borca za slobodu i pravdu, Gavrila Principa.

Kao član Mlade Bosne, u znak protesta protiv austrougarskog okupatora i težnje većinskog srpskog naroda ka slobodi i ujedinjenju, Gavrilo Princip je 28. juna 1914. godine izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Ovaj događaj, u Beču je označen kao povod za vojnu invaziju na Srbiju, što je dovelo do Prvog svetskog rata u kojem je život izgubilo više od 15 milona ljudi.

„Gavrilo Princip nije bio atentator. On je bio glasnik i produžena ruka svog napaćenog, ali hrabrog, slobodljubivog i pravednog naroda.Čovek koji bio spreman da žrtvuje sve, pa i sebe samog, kako bi njegov narod konačno izborio slobodu o kojoj je vekovima sanjao“, rekao je Bjelić.

O tome, podsetio je sekretar, govori i Principova mučenička smrt u zatvoru, čiji vek, s iskrenim i dubokim poštovanjem, danas obeležavamo.
„Zbog toga ni jedan Srbin, nikada, ne sme da zaboravi ni to uzvišeno ime, ni još uzvišenije vrednosti koje ono personifikuje“poručio je Bjelić.

On je sa saradnicima i ostalim prisutnim zvaničnicima obišao rodnu kuću Gavrila Principa, kao i obližnje groblje gde su sahranjeni njegovi roditelji.
Gavrilo Princip, simbol borbe za ujedinjenje i slobodu srpskog naroda, preminuo je 28. aprila 1918. godine u češkom zatvoru u Terzinu.

Jučerašnjem pomenu u Bosanskom Grahovu, prisustvovali su član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, načelnik opštine Bosansko Grahovo Duško Radun i druge visoke zvanice.