Uhapšena organizovana kriminalna grupa koja je krijumčarila emigrante preko BiH i Hrvatske u EU

0
64

Dvadeset osoba uhapšeno je u zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH i Granične policije BiH sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, osumnjičenih za organizovano krijumčarenje ilegalnih migranata preko BiH i Hrvatske prema zemljama EU.

U okviru koordinisanih medjunarodnih operacija, kodnih naziva „Taurus“ i „Oks“, rano jutros je uhapšeno 20 osoba, na području BiH i Hrvatske, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Radi se o osobama koje su pod istragom i osumnjičene su da su od početka 2018. godine, delujući kao organizovana grupa, učestvovali u nezakonitim aktivnostima prevoza, skrivanja i krijumčarenja ilegalnih migranata preko područja BiH i Hrvatske prema zemljama EU.

Istragom je utvrdjeno da je počinjeno krijumčarenje od stotinu do dve stotine ilegalnih migranata, za čije su krijumčarenje uhapšeni uzimali velike novčane iznose,  i više od pet hiljada evra, čime su ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist, navodi se u saopštenju.

Većina emigranata krijumčarena je sa područja Turske, odakle su organizatori ovih nezakonitih aktivnosti, kao i sa područja Kosova.

Podršku medjunarodnoj operaciji dala je i Medjunarodna organizacija za migracije (IOM), a u jednom delu podršku je dao i EUROPOL.

Beta