Dan Vojske Srbije 23. april podsećanje na Drugi srpski ustanak

0
119
Novi Sad 09. novembra 2012 - Vojnici na sveèanom obeležavanju Dana Prve brigade Kopnene vojske u kasarni "Jugovièevo". Sveèanosti su prisustvovali gradonaèelnik i predsednik Skupštine Novog Sada Miloš Vuèeviæ i Siniša Seviæ i delegacija Grada. FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / jp / mk

Dan Vojske Srbije 23. april, koji se slavi u znak sećanja na dan kada je 1815. godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak protiv otomanske vlasti, biće obeležen danas polaganjem venaca i cveća i prijemom koji će organizovati predsednik Aleksandar Vučić.

Kako je najavljeno, ministar odbrane Aleksandar Vulin će, kao izaslanik predsednika Republike, položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Nakon toga, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije, biće održan prijem, a najavljeno je i obraćanje Aleksandra Vučića prisutnima i javnosti.

U susret Danu VS, pripadnici oružanih snaga su u više gradova održali prikaz naoružanja i vojne opreme, pa su se tako, od 19. do 21. aprila, stanovnici Vrbasa, Smedereva, Bora, Pirota, Vršca, Loznice, Čačka, Arandjelovca, Kikinde, Jagodine, Ivanjice i Surdilice mogli da upoznaju sa arsenalom Vojske Srbije.

Reprezentativni orkestar Garde i Vojni orkestar iz Niša održali su promendne koncerte u Valjevu i Kragujevcu, a u proslavi se uključio i Vojni muzej na Kalemegdanu u Beogradu.

Vojska Srbije obeležava svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak za oslobodjenje Srbije od Otomanske imperije.Iako je Drugi srpski ustanak sa vojnog stanovišta bio manje važan i znatno kraći od Prvog srpskog ustanka, smatra se da je započeo proces koji je doveo do većeg stepena srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i kasnijeg uspostavljanja Kneževine Srbije, koja je dobila svoju skupštinu, Ustav i naslednu vladarsku dinastiju, čime u udareni temelji moderne srpske državnosti.

Beta