Iran zbog SAD nastavlja sa nuklearnim programom

0
37

Iran će svom snagom nastaviti obogaćivanje uranijuma ako Vašington odluči da istupi iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom, upozorio je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif. On je novinarima u Njujorku sinoć rekao da Iran ne nastoji da proizvede nuklearnu bombu, ali da će Teheran „verovatno“ odgovoriti na povlačenje SAD iz sporazuma tako što će ponovo početi proizvodnju obogaćenog uranijuma, ključnog elementa za atomsko oružje.

„Amerika nikad nije trebalo da strahuje da će Iran proizvesti nuklearnu bombu, ali ćemo svom snagom nastaviti da obogaćujemo uranijum ako se predsednik (SAD Donald) Tramp zvanično povuče iz sporazuma“, rekao Zarif.

Predsednik SAD je obećao da će sredinom maja istupiti iz sporazuma potpisanog 2015. ako se evropske zemlje ne pridruže SAD u rešavanju problema za koje Tramp tvrdi da su fatalne mane tog sporazuma.

Sporazumom se ograničava iransko obogaćivanje i skladištenje materijala koji mogu biti korišćeni za pravljenje nuklearnog oružja. U zamenu, Teheranu su ukinute brojne sankcije na medjunarodnu trgovinu, naftni i bankarski sektor.

Tramp je 12. maj odredio kao novi rok za produžavanje ustupaka i obećao je da ih neće produžiti ako Evropljani ne ispune njegove zahteve.

Beta