Dodik: U RS nema paravojnih jedinica, to su laži mojih protivnika

0
56

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odbacio je danas tvrdnje da želi da stvori paravojne jedinice u RS ili da bude instrument ruske strane u destabilizaciji zemlje, ističući da su sve to „laži njegovih protivnika“.„U RS nema paravojnih jedinica“, rekao je u Banjalucu u intervjuu agenciji Frans pres predsednik RS.

Dodik je na vlast došao 1998. uz blagoslov Zapada, podseća AFP, dodajući da danas lider bosanskih Srba izražava bliskost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, a nada se i susretu sa ruskim liderom tokom ove izborne godine u BiH.

Na pitanje da li bi Zapad dobro gledao na njegov politički nestanak, Dodik odgovara da bi to bilo zbog toga što oni žele „ovde da imaju servilne ljude“.

„Meni politički legitimitet ne daje Zapad, već ljudi koji glasaju“, rekao je Dodik.

U martu je američki nevladin Foreign Policy Research Institute objavio izveštaj u kojem se navodi da je BiH pod „ruskom pretnjom“, a Dodik je predstavljen kao čovek koji „igra ulogu koja se mu se diktira iz Moskve“.

Dvojica, od ukupno tri autora izveštaja, političari iz Sarajeva Reuf Bajrović i Emir Suljagić, oštri su kritičari Dodika. Prema njihovom mišljenju „Rusija aktivno podržava lokalne političke i paravojne aktere koji nastoje da podele BiH“, i „nasilnim sredstvima ako je potrebno“.

Oni tu govore o isporuci oružja policiji RS i prisustvu pripadnika organizacije „Srbska čast“ proslavi povodom Dana RS u Banjaluci 9. januara, naveo je AFP.

Ove tvrdnje su „čista laž“, rekao je Dodik, a francuska agencija podseća i da istraga pokrenuta u januaru nije pružila dokaze u prilog ovih navoda.

Što se tiče kupovine 2.500 pušaka, za to je postojala saglasnost Sarajeva i ona je „legitimno pravo na opremanje i naoružavanje policije, u skladu sa važećim standardima“ u Evropi, rekao je predsednik RS.

„Ovde smo izloženi riziku od terorizma“, rekao je Dodik, podsećajući na islamistički napad na policijsku stanicu u Zvorniku 2015. godine, kada je ubijen jedan policajac.

Dodik je Aleksandra Zaldostanova, vodju ruske proputinove bajkerske grupe „Noćni vukovi“ čiji su članovi učestvovali u sukobima na istoku Ukrajine, u januru odlikovao Ordenom časti.

Dodik je povodom toga rekao da „zna da na Zapadu neki šire ideju da su Rusi loši momci“.

O razgovorima sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Dodik je rekao da su „uvek korektni, nikada nije bilo govora o imploziji Bosne“.

„Poštovao je naše interese i izvan naših očekivanja, i to više od drugih“, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da „konflikt nije moguć ako zavisi od unutrašnjih političkih snaga i ako nije izazvan spolja“, ističući da su „najodgovorniji za dramatičan neuspeh BiH zapadnjaci“.

Beta