Ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da primi diplomatsku notu Hrvatske

0
79

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske pozvalo je danas ambasadorku Srbije u Zagrebu Miru Nikolić da joj uruči protestnu notu povodom incidenta koji je u Beogradu izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, a ona je odbila da je primi.

„Ambasadorki Srbije izražen je najoštriji protest zbog navedenog incidenta. Nota koju je ambasadorka odbila da primi, naknadno je prosledjena ambasadi Srbije u Zagrebu“, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Hrvatska traži i očekuje od srpskih vlasti da pokažu nultu toleranciju prema „ovakvim neprihvatljivim incidentima“ i da hitno preduzmu odgovarajuće mere, navodi se u saopštenju.

Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ambasadorka Nikolić odbila da primi protestnu notu s obrazloženjem da zvaničnici Srbije nisu učinili ništa loše zbog čega bi poseta bila prekinuta.

„Istovremeno, predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković kao domaćin posete, i premijerka Ana Brnabić odmah su osudile incident. Ambasadorka Mira Nikolić rekla je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Zagrebu doživeo i gore neprijatnosti, ali nije napuštao Zagreb“, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo je saopštilo i da „nikome nije u interesu da pojedinačni incidenti zaustave proces dijaloga koji je dobio na intenzitetu posle sastanka Vučića i (hrvatske predsednice) Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu“ i da „Srbija ostaje posvećena dijalogu, dobrosusedskoj i regionalnoj saradnji“.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas je ispred Skupštine Srbije gazio hrvatsku zastavu i psovao delegaciju Hrvatskog sabora koja je bila u poseti Beogradu. Delegacija predvodjena predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem prekinula je potom zvaničnu posetu Srbiji zbog tog incidenta.

Hrvatska strana je istakla da se osudjeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, očito ohrabren izostankom sankcija za prethodne incidente paljenja hrvatske zastave, kao i izostankom reakcije najodgovornijih funkcionera Srbije na njegove pretnje ponavljanja ratnih zločina, zajedno sa poslanikom svoje stranke Filipom Stojanovićem usudio da gazi hrvatsku zastavu i uputi uvredljive poruke hrvatskoj delegaciji.

Beta