Digitalni samit Zapadnog Balkana počinje danas u Skoplju

0
39

Prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana biće održan danas i sutra u Skoplju, a medju učesnicima će biti šefovi vlada država iz regiona i ministri zaduženi za digitalnu agendu iz regiona i iz država Evropske unije koje učestvuju u Berlinskom procesu.Na Digitalnom samitu u Skoplju učestvovaće i Evropska komisija (EK), Savet za regionalnu saradnju (RCC), predstavnici informatičke industrije i firmi koje se bave informacionim tehnologijama i akademska zajednica, navedeno je u saopštenju RCC.

Vlada u Skoplju je domaćin samita koji organizuje sa RCC, u saradnji sa ostalim vladama sa Zapadnog Balkana, EK i nemačkim Ministarstvom ekonomskih poslova i energetike.

Na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana biće održane panel-diskusije, pored ostalog, na temu digitalne povezanosti, integracije ekonomija Zapadnog Balkana u jedinstveno digitalno tržište, poboljšanja kibernetičke sigurnosti, unapredjenja digitalnih veština i digitalizacije industrije.

RCC navodi da je Digital EXPO važan deo samita i da predstavlja jedinstvenu priliku za preduzeća iz digitalne industrije iz regiona, i šire, da predstave svoje inovativne proizvode i usluge, kao i da se sastanu i povežu sa potencijalnim partnerima iz vladinog i poslovnog sektora.

Iz Brisela je najavljeno da će šefica evropske diplomatije Federika Mogerini u Skoplju prisustvovati neformalnom skupu premijera Zapadnog Balkana koji će učestvovati na Digitalnom samitu.

Beta