Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori do podneva veća izlaznost nego 2013.

0
138

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori do podneva je glasalo 27,2 odsto birača, što je veća izlaznost u u odnosu na prethodne izbore za predsednika 2013. godine, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Na prethodnim predsedničkim izborima do podneva je glasalo 20 odsto birača, dok je na parlamentarnim 2016. godine odziv bio 29,9 procenata.

Nevladine organizacije, koje prate tok glasanja izveštavaju o kršenju izbornih pravila na pojedinim biračkim mestima.

Crna Gora danas bira predsednika države, treći put od sticanja nezavisnosti. Birališta su otvorena su jutros u 7 sati.

Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata, vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Djukanović, većeg dela opozicije Mladen Bojanić, Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović, predstavnik Prave Crne Gore Marko Milačić, grupe gradjana Vsilije Miličković, te kandidat Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač i predstavnik Srpske koalicije Dobrilo Dedeić.

Izabrani je onaj kandidat koji osvoji više od polovine važećih glasova. Ukoliko predsednik ne bude izabran u prvom krugu glasanja se ponavlja sa 14 dana.

Aktuelnom predsedniku Filipu Vujanovuću, u maju ističe mandat. On je na dužnosti predsednika države bio tri mandata.

Glasačko pravo ima 532.599 gradjana, koji će glasati na 1.214 biračkih mesta, koja će biti otvorena večeras do 20 sati.

Izbore prati oko 2000 domaćih i medjunarodnih posmatrača, a preliminarne projekcije rezultata očekuju se sat nakon zatvaranja birališta.

Beta