Putin odbio sastanak u Beloj kući

0
261

Prilikom telefonskog razgovora između predsednika Ruske federacije Vladimira PUTINA i predsednika SAD Donalda Trampa 20. marta 2018. godine, nakon Putinove pobede na predsedničkim izborima, diskutovali su o mogućnosti susreta dva predsednika. Tom prilikom Tramp je predložio Putinu da se susretnu u Beloj kući u Vašingtonu.

Ovo je 2. aprila saopštio pomoćnik predsednika Rusije Juri Ušakov.

„Kad su naši predsednici razgovarali telefonom, Tramp je predložio susret u Vašingtonu“ rekao je Juri Ušakov. On je dodao da je to bila inicijativa predsednika SAD. Pri tome, konkretno vreme susreta nije spominjano.


Kasnije, ovu informaciju su potvrdili i u Vašingtonu:

Predsednik SAD Donald Tramp i njegov ruski kolega Vladimir Putin tokom poslednjeg telefonskog razgovora razmatrali su brojna mesta za sastanak, u skladu sa izjavom portparolke Bele kuće Sare Sanders.
„Predsednik je potvrdio 20. marta, nekoliko sati nakon njegovog poslednjeg razgovora sa predsednikom Putinom da su razmatrali bilateralni sastanak u „ne tako dalekoj budućnosti“, – rekla je sekretar za štampu u Beloj kući Sara Sanders Prema njenim rečima, kao moguće mesto sastanka spomenuta je Bela kuća.
Inicijativu o održavanju sastanka 20. aprila predložio je Tramp, potvrđeno je u administraciji američkog predsednika. Ranije o tom predlogu govorio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov, kao i Putinov pomoćnik Juri Ušakov.


Iz reči Jurija Ušakova možemo zaključiti da je Putin odbio da se sastane sa Trampom u Vašingtonu. Međutim, odbijanje nije bilo konkretno za mogućnost sastanka u Vašingtonu, već uopšte mogućnost sastanka zbog trenutne situacije u rusko-američkim odnosima.

U stvari, Rusija je postavila uslove za mogući sastanak, koji se sastoji u tome da SAD treba da napuste trenutni pravac eskalacije pogoršanja bilateralnih odnosa, a naročito kako je rekao Ušakov, veoma ozbiljan i konstruktivan dijalog moguć tek nakon suspenzije onih koraka koje su Amerikanci preduzeli na osnovu neproverenih apsolutnih optužbi.

U ovom slučaju, kao što možete razumeti, radi se o neopravdanim optužbama Rusije za trovanje bivšeg britanskog špijuna Skripalja, ali to bi bio najmanji problem da je u pitanju samo to. Poslednjih godina u rusko-američkim odnosima nakupilo se toliko problema da, nažalost, tako da je nemoguće govoriti o mogućnosti njihovog brzog razrešenja. Pored toga, SAD su zauzele apsolutno beskompromisnu ​​poziciju, zahtevajući da se Rusija zapravo kapitulira u svim ključnim pitanjima za nas, dok pri tome ne pokazuje spremnost da nas upozna i uzme u obzir ruske interese. Rusija, naravno, ni na koje kapitulantske uslove pod predsednikom Putinom(i, nadam se, čak i posle njega) neće pristati.

U ovim okolnostima, mogućnost sastanka između Vladimira Putina i Donalda Trampa, po mom mišljenju, imaju čisto teoretski karakter. Sastanak ima smisla samo ako će ishod tog sastanka biti neki zaista ozbiljan dogovor, uzimajući u obzir interese Rusije – i to u skorije vreme, nažalost, nije za očekivati. No, nije tu samo stvar u Trampu: uveren sam da bi Tramp bio spreman na dogovor sa Rusijom i učinio određene ustupke. Sam Tramp nikada nije bio inicijator sankcija protiv Rusije i nije iznosio nikakve neprijateljske izjave na našu adresu. Naprotiv, u svim svojim govorima, u vezi odnosa sa Rusijom, uvek je isticao želju „da se dogovore i da se slože“ sa nama, i njegove obraćanje prema Vladimiru Putinu lično uvek su bili uz poštovanje.

Međutim, situacija u kojoj mu je objavljen rat od strane dela američkog estamblišmenta i medija, u kojem, je pre svega, bio optužen da ima veze sa Rusijom i da gaji simpatije prema njoj, te da se Rusija mešala u američke izbore, kako bi ga dovela na vlast, sprečava Trumpa da slobodno deluje. On je prisiljen da demonstrira „tvrdu liniju“ prema Rusiji i da ne ometa anti-ruske akcije američkih „sokola“ koji kontrolišu spoljnu politiku SAD.

Da li to znači da su SAD i Rusija nemaju šanse da postignu dogovor i zaustave već započet novi hladni rat, koji preti da pređe u gorući? Ne, to može izgledati čudno, ali šanse i dalje postoje. Ova šansa, pre svega zavisi, od rezultata borbe između prethodnog američkog establišmenta (Hilari Klinton i njenih pristalica) i Trampa. Te ako Tramp i snage koje ga podržavaju u ovoj borbi pobede, onda će siguran sam moći da promeni spoljnu politika SAD prema Rusiji – i tek tada ćemo dobiti šansu da se dogovorimo, a biće moguće govoriti o sastanku predsednika SAD i Rusije.

Detaljnije