Rusija će proterati diplomate zemalja koje su se povele za V. Britanijom

0
66

Lavrov: Proteraćemo proporcionalan broj diplomata svih država koje su isto učinile s ruskim osobljem
Rusija će proterati proporcionalan broj diplomata svih zemalja koje su tu meru primenile prema ruskom diplomatskom osoblju zbog slučaja trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da će Rusija proterati 60 američkih diplomata, da će zatvoriti američki konzulat u Sankt Peterburgu kao odgovor na sličnu meru SAD, i da će proporcionalno odgovoriti i svim drugim državama, prenosi Tass.

„U ovom trenutku, ambasador SAD Džon Hantsman pozvan je u ministarstvo gde će mu moj zamenik Sergej Rjabkov izneti sadržaj našeg odgovora SAD“, rekao je Lavrov.

On je dodao da će „sve biti proporcionalno i po pitanju ostalih država, kad je reč o broju ljudi koji će napustiti Rusiju iz sastava diplomatskih misija“.

SAD su u ponedeljak najavile da će kao podršku Velikoj Britaniji, koja optužuje Rusiju za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke, proterati 60 ruskih diplomata i zatvoriti konzulat u Sijetlu uz obrazloženje da se u njegovoj blizini nalazi podmornička baza.

Potom je više od 20 zemalja takodje objavilo da ukupno proteruje više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.

Velika Britanija je proterala 23 ruske diplomata, a medju zemljama koje su sledile primer Londona i proterale ruske diplomate su SAD (60), Ukrajina (13), Kanada (4), Francuska (4), Nemačka (4), Poljska (4), Litvanija (3), Češka (3), Španija (2), Australija (2), Danska (2), Italija (2), Holandija (2), Albanija (2), Hrvatska (1), Crna Gora (1) i druge.

Ruska ambasada u Vašingtonu odgovorila je na mere SAD i na Tviteru, pitajući svoje pratioce da odaberu koji od tri američka konzulata u Rusiji treba zatvoriti kao odgovor na zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu.