Potpisivanje ugovora o koncesiji aerodroma

0
102
Foto: beg.aero

BEOGRAD – Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ na 25 godina biće danas svečano potpisan u Palati Srbija sa francuskom kompanijom Vansi erports, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kako je navedeno, u ceremoniji će učestvovati predsednica Vlade Ana Brnabić, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor Vansi koncesija i predsednik Vansi Erports Nikola Notbar i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze.

Kao koncesionar Vansi Erports će imati cilj da poboljša uslova rada aerodroma €žNikola Tesla“ kako bi se omogućilo aviokompaniji €žEr Srbija“ da ponudi nove letove na dužim rutama kao deo svoje glavne strategije.

Posle potpisivanja ugovora predstavnici francuske kompanije Vansi Erports i potpredsednica vlade Mihajlović obići će aerodrom „Nikola Tesla“, navedeno je u saopštenju.

Vlade Srbije koncesiju nad beogradskim aerodromom poverila je kompaniji „Vansi erports“, koja je pobedila na tenderu.

Francuzi su ponudili 501 milion evra za 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, dok će godišnja taksa na koncesiju biti od pet do 16 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije rekao da je dogovorom o koncesiji za beogradski aerodrom ostvaren ogroman uspeh i da je to dobar signal investitorima.

Glavni izvršni direktor „Vansi koncesija“ i predsednik „Vansi erports“, Nikolas Notebert je izjavio da će beogradski aerodrom biti sedište francuske kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi.

Inače, reč je o kompaniji osnovanoj 1996. godine, koja je firma-ćerka kompanije „Vansi“, sa 35 aerodroma u svetu – 12 u Francuskoj, deset u Portugalu, šest u Dominikanskoj Republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

„Vensi erports“ godišnje opslužuje 132 miliona putnika i više od 200 avio-kompanija, uz vrednost poslovanja višem od milijardu evra u 2016. godini.

Vlaisavljević: Iza aerodroma rekordne godine,spreman za Vansi

Predstavnici Vlade Srbije i francuska korporacija „Vansi erports“ potpisaće danas ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom „Nikola Tesla, a v. d. direktora Aerodroma Saša Vlaisavljević izjavio je da su iza aerodroma četiri rekordne godine i da je spreman za „Vansi“.

Vlaisavljević je za RTS rekao da je profit aerodroma 2016. godine iznosio 25,8 miliona evra, a 2017. 27,6 miliona evra, što je povećanje od sedam odsto.

U dva meseca ove godine imali smo 631.000 putnika, što je povećanje od tri odsto. Raduje nas i kargo povećanje od 21 odsto. Imamo letove za Teheran koje obavljaju dve iranske avio-kompanije. Od tridesetak avio-kompanija, a naročito od ‘Er Srbije’ očekujemo mnogo lepih iznenađenja„, rekao je Vlaisavljević.

„Vansi“ je najavio da će razvijati interkontinentalne letove.

„‘Nikola Tesla’ je potpuno spreman, već letimo za Kinu i Njujork. Mislimo da našem partneru ‘Vansiju’ ostavljamo aerodrom u odličnom stanju“, rekao je Vlaisavljević.

On je najavio je da će danas oko 16 časova biti održan i koncert ozbiljne muzike na aerodromu u čast „Vansija“, na kojem će biti izvođena dela francuskih kompozitora.

Sa aerodroma će stizati samo dobre vesti i u budućnosti, zaključio je Vlaisavljević.

„Vansi“ je jedan od najvećih aerodromskih operatera u Evropi i da godišnje usluži 132 miliona putnika na 200 aerodroma.

Navodi se da će „Nikola Telsa“ će biti centrala „Vansija“ u jugoistočnoj Evropi sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove.

Neposredne investicije koje će „Vansi“ napraviti su oko 730 miliona evra. Svake godine od šest do 16 miliona evra ići će u budžet Srbije na osnovu takse.

„Vansi“ se obavezao da neće otpuštati radnike i da u naredne tri godine neće povećavati takse na aerodromu, što znači da karte neće poskupeti.

(tanjug.rs)