Srpska liga: Podržavamo podsticajne mere za rađanje

0
267
srpskaliga.rs

Srpska liga već dugo upozorava na alrmantno stanje u Srbiji zbog visokog mortaliteta i odlaska ljudi iz Srbije, gde se smanjenje broja stanovnika u poslednjih 15 godina može porediti sa stradanjem Srba tokom Prvog I Drugog svetskog rata. Podržavamo formiranje Saveta za populacionu politiku Vlade Srbije i predlog da se pomogne porodicama za prvo, drugo, treće i četvrto dete, ali to treba da bude samo početak aktivne državne politike za poboljšanje demografske slike Srbije – izjavio je Radovan Milovankić, predsednik Izvršnog odbora Srpske lige.

Nije uzrok pada nataliteta samo ekonomska situacija, veliki je problem u pogledu mladih, koji od života u Srbiji očekuju ono što ne mogu ni u mnogo razvijenijim zemljama – da vide sveta, a onda kad sve prođu da formiraju porodicu. U direktnoj proporciji sa negativnim prirodnim priraštajem je urušavanje duhovnih, moralnih, etičkih, porodičnih i verskih vrednosti u društvu, pa kao rezultat imamo rast stope neformalnih bračnih zajednica, stope razvoda, veštačkih pobačaja. Povećanje broja porodica sa jednim detetom uglavnom je iz konformističkih razloga, a ne iz ekonomskih. Ako se ovaj trend nastavi, azilanti će postati potreba u Srbiji, jer će trebati radne snage – upozorava Milovankić.

Radovan Milovankić

Kako bi se na pravi način primenile ove mere Vlade Srbije, one moraju biti primenjene samo kod osoba sa srpskim državljanstvom, sa najmanje srednjim nivoom obrazovanja, kod osoba koja su aktivna u poslu ili traženju istog, a za novorođenu decu bi trebalo da bude obavezna predškolska ustanova i osnovna škola na srpskom jeziku. Takođe, predlažemo da se podsticajne mere isplate novca realizuju već kada žena započne trudnoću. Cilj je svakako povećanje nataliteta, a nove generacije kroz obrazovni sistem od malena bi se učile o Srbiji, Solunskom frontu, Košarama i Jadru, Obiliću, Tesli, Pupinu i srpskim tradicionalnim etičkim vrednostima – zaključuje Radovan Milovankić.

(srpskaliga.rs)