Selaković: Kad god se nastavi dijalog, dođe do provokacija

0
144
EPA (Valdrin Xhemaj)

Nije prvi put da, kada se nastavi dijalog u Briselu, na terenu se dogodi nešto što kao da nas namerno provocira i udaljuje od glavnog cilja – razgovora o Zajednici srpskih opština (ZSO), izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, povodom hapšenja Milorada Zajića, povratnika iz Kline, na Kosovu.

Procesi oko Kosovu i Metohiji su u toku, razgovori su nastavljeni, ali ovo nije prvi put da, kad razgovori počnu, kada se proces dijaloga nastavlja, na terenu se dešava nešto što kao da nas namerno provocira i udaljuje od glavnog cilja razgovora, a to je da napokon počnemo razgovor o ZSO i nastavimo s realizacijom Brislelskog sporazuma, njegove jedne polovine čija je suština i okosnica formiranje ZSO, na čemu nije učinjeno ništa„, rekao je Selaković.

On je podsetio i na prošlogodišnje hapšenje Bogdana Mitrovića, Srbina iz Suve reke, koji je više od 10 i po godina obilazio svoje ognjišite.

Posle nekoliko meseci neko je upro prstom u njega i rekao – ovaj čovek je izvršio ratni zločin. Na kraju se ispostavilo da je to učinio Albanac, koji uzurpira njegovu imovinu„, rekao je Selaković za RTS.

Sada, naglasio je, opet se događa situacija da je povratnik, koji je 10 godina na Kosovu i Metohiji, Milorad Zajić, privreden „verovatno nakon što je neko uperio u njega“.

Selaković je istakao da se sve to dešava u prisustvu misije Euleksa, koja bi trebalo da gradi sisitem vladavine prava na KIM.

To zvuči licemeno„, ocenio je Selaković.

On je dodao da je uveren da će direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ostali iz kancelarije pomoći porodici Zajića, a na one koji, kako je rekao, „imaju imalo razuma“, apelovao je da oslobode Zajića i puste ljude na KiM da normalno žive.

Kosovska policija uhapsila je Zajića u Klini, pod optužbom za navodne ratne zločine tokom sukoba na Kosovu, javio je RTS.

Kancelarija za KiM zahteva oslobađanje Milorada Zajića iz Kline

kim.gov.rs

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zatražila je da se Milorad Zajić, povratnik iz Kline koji je sinoć uhapšen, smesta oslobodi, i poručila da on i njegova porodica mogu da računaju na svaku moguću podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i države Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Kancelarija je istovremeno apelovala na „razum onih koji imaju mogućnost da spreče pravno nasilje na Kosovu i Metohiji da to učine„, i spreče neke nove pokušaje uništavanja ljudskih života i najbrutalnija kršenja ljudskih prava.

Kancelarija je ocenila da je pravosudni sistem na KiM sve otvorenije u službi „neprava i podlih planova“ da se onemogući svaka pomisao prognanih Srba na povratak.

Kako se navodi, poslednje hapšenje u Klini, izvršeno na prevaru, upalilo je alarm i zahteva hitno reagovanje onih čija je zvanično deklarisana želja da tamo stvore nekakvo demokratsko društvo

Pravosuđe na Kosovu i Metohiji je sve češće produžena ruka politike nasilja i zastrašivanja i instrument onih koji bi prvi trebalo da se nađu na udaru pravde zbog svega što su tokom rata i posle njega učinili bespomoćnim srpkim civilima ali i svojim sunarodnicima koji su mislili drugačije„, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se na meti tajnih optužnica za navodne ratne zločine i nekih sumnjivih i nepouzdanih svedoka sa naprasno probuđenim pamćenjem, nalaze najnezaštićeniji, oni koji su već izgubili sve ili gotovo sve, zbog čega postupanje pravosudnih organa na Kosovu i Metohiji i njihovih nalogodavaca „izaziva posebno gađenje“.

Kancelarija podseća da bi stalno održavanje atmosfere „zastrašivanja i podgrevanje kolektivne psihoze i mržnje prema malobrojnim Srbima„, čija je jedina želja da žive u miru, moglo da obeshrabri nekog potencijalnog povratnika, ali i da će u uništiti svaku šansu da na Kosovu i Metohiji bude stvoreno normalno društvo.

Ideolozi etnički čistog Kosova i Metohije su protivnici dijaloga, bilo kakve normalizacije i preboljevanja rana iz prošlosti, i zato su oni najveći neprijatelji, ne samo Srba, već i mladih Albanaca kojima se umesto šansi za napredak nude mržnja i beznađe„, ocenjuje se u saopštenju.

(tanjug.rs)