Promocija oralnog zdravlja u Novom Sadu

0
227

NOVI SAD – Povodom obeležavanja Svetskog dana oralnog zdravlja Dom zdravlja „Novi Sad“ će danas nizom akcija podsetiti na ovaj značajni datum koji ima za cilj da ukaže na važnost oralnog zdravlja, kao dela opšteg zdravlja.

U okviru ove akcije, naši sugrađani će u objektu Univerexporta“ALBA“ u terminu od 09:00 do 11:00 časova dobiti savete od naših stomatologa kako se adekvatnim higijensko-dijetetskim režimom zdravlje usta i zuba može sačuvati. Isto tako, za naše sugrađane koji se tog dana budu zatekli spremili smo poklone koje je obezbedila kompanija Curaprox.

Osim edukacija za pravilno održavanje oralne higijene i saveta stomatologa građanima će biti na raspolaganju i aktivnosti Preventivnog centra Doma zdravlja sa kontrolom šećera iz kapi krvi, merenjem visine krvnog pritiska i izračunavanjem BMI.

Ovogodišnja akcija biće obeležena i u stomatološkim ordinacijama koje se nalaze u objektima osnovnoškolskih ustanova gde će stomatolozi Doma zdravlja „Novi Sad“ kroz kreativne radionice, posebno deci u prvom razredu ukazati na značaj zdravlja usta i zuba. Deca će dobiti poklon pakete sponzora Colgate. Akcije će se održati u sledećim školama:

Osnovna škola „Petefi Šandor“

Osnovna škola „Dositej Obradović“

Osnovna škola „Jožef Atila“

Osnovna škola „Aleksa Šantić“ Stepanovićevo

Osnovna škola „Miroslav Antić“ Futog

Oralne bolesti spadaju u najčešće hronične bolesti današnjeg društva. Posete stomatologu moraju da budu redovne i obavezne, jer se oralno zdravlje vrlo jednostavnim, bezbolnim i jeftinim preventivnim i profilaktičkim merama može sačuvati tokom života.

Promocijom oralnog zdravlja, kroz zdravstveno-vaspitne akcije, želimo da podignemo svest i ohrabrimo kako pojedinca, porodicu, zajednicu, ali i čitavo društvo, kako bi se preduzele mere koje će smanjiti nastanak oboljenja.

Oko 90 odsto stanovništva u svetu je u opasnosti od nekog oblika bolesti usta i zuba u toku života, a koje je moguće izbeći kroz državne programe prevencije, ranog otkrivanja oralnih bolesti i njihovo lečenja.

Istraživanje instituta „Batut“ pokazuje da više od 700 hiljada građana Srbije, odnosno svaki deseti, nema nijedan svoj zub.

Ne samo stariji, već i veliki broj osoba u srednjim godinama, pa i mlađi ljudi, imaju malo svojih zuba. O oralnoj higijeni za RTV je govorila i doktorka Marija Batak.

(rtv.rs)