Mihajlović: Zar je problem što je Vučić rekao da imamo malo dece?

0
202

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, rekla je danas u Nišu da je pitanje povećanja nataliteta prioritet Vlade Srbije, a da nijednoj ženi ili majci nijedno pravo neće biti uskraćeno

Ona je podsetila da je prethodna Vlada, na čelu sa sadašnjim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, formirala i Savet za populacionu politiku i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, jer je njen cilj i da poveća broj rođene dece, ali i da pomogne ženama da povežu karijeru i materinstvo.

Mogla sam da vidim napade na predsednika Srbije da je napao žene. Kao predsednica Koordinacionog tela, ne vidim u čemu je problem da prvi čovek države kaže da nas mnogo više umire nego što se rađa. Moramo da nađemo način da se poveća broj dece”, rekla je Mihajlovićeva.

Navodeći da su strategije opstojale i pre 10 godina, Mihajlović je istakla da je tek sa ovom i prethodnom vladom, Srbija počela ozbiljno da se bavi pitanjem demografije.

Srbija godišnje gubi najmanje jedan grad srednje veliööine, i kao država moramo da vidimo koji su sve načini da pomognemo da se poveća broj rođenih, i po prvi put su pripremljene i konkretne mere”, dodala je ona.

Mihajlovićeva je naglasila da će, ako želimo da nas bude više, na pitanju nataliteta morati da se radi sistemski, uključivanjem svih aktera u društvu.

Moramo da vodimo računa i o ženama koje možda ne žele ili ne mogu da budu majke, ili su majke jednog deteta, da se ne delimo po tome ko ima ili nema dete„, rekla je Mihajlović.

Govoreći o pitanjima kao što je prekid trudnoće, Mihajlović je rekla da nijednoj žene neće biti uskraćeno nijedno pravo da bira da li će biti ili neće biti majka.

Ona je rekla da će Koordinaciono telo nastaviti da se bori za jednake uslove žena i muškaraca, kao i da se poveže materinstvo i karijera.

(tanjug.rs)