Hoking završio „najveću teoriju“ pred smrt?

0
133

Fizičar Stiven Hoking navodno je završio rad na svojoj „dosad najvećoj teoriji“ nekoliko nedelja pre nego što je preminuo, pišu britanski mediji.

Kako prenosi britanski „Telegraf“, njegove kolege su otkrile da je poslednji rad čuvenog fizičara trenutno na proverama pre objavljivanja u „jednom od najvećih svetskih naučnih žurnala“.

U pitanju je rad po imenu „Gladak izlaz iz večne inflacije“, koji bi trebalo da matematički pokaže mogućnost postojanja velikog broja paralelnih univerzuma.

Hoking je na teoriji, koja bi mogla da predstavlja njegovo „najveće naučno nasleđe“, radio zajedno sa doktorom Tomasom Hertogom, koji je potvrdio da je poslednja revizija završena početkom marta, desetak dana pre nego što je Hoking preminuo.

U radu se izvode matematički proračuni neophodni za misiju svemirske sonde, koja bi tražila dokaze o postojanju paralelnog univerzuma. Prema teoriji, dokazi bi mogli da se nađu u „pozadinskoj radijaciji“, koja datira iz prvih trenutaka od nastanka našeg svemira.

Britanski „Tajms“ ističe da bi ovaj rad, ukoliko zaista dovede do nekih dokaza, skoro sigurno doneo autorima Nobelovu nagradu, koju Hoking za života nije dobio. Ipak, nagrada se ne dodeljuje posthumno.

Hoking, jedan od najvećih umova današnjice, preminuo je prošle nedelje.

(b92)