Šarčević: Sremski Karlovci da postanu srpski Hajdelberg (VIDEO)

0
608
rtv.rs

Sremski Karlovci, kao istorijski grad kulturnog i obrazovnog profila, u narednom periodu mogli bi da postanu srpski „Hajdelberg“ i centar visokog obrazovanja u Srbiji, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević, prilikom posete Karlovačkoj gimnaziji.

Znači, gde bi se svi kapaciteti postojeći uključili u te neke projekte, pre svega internacionalnih vrsta studija i obrazovanja, a onda i širenja te priče, da li ćemo dati kapu pokrajinskom, republičkom, da li ćemo to staviti između Beograda i Novog Sada, potpuno je manje važno… važno je da svi imaju ideju da je to pametno„, kaže ministar Šarčević.

U toku su radovi na rekonstrukciji škole, koje finansira Ministarstvo prosvete, a ministar je najavio i dalja ulaganja u skladu sa zahtevima i potrebama.

Ono što su još zahtevi ove škole to su realni zahtevi, a to je smeštaj učenika, da razgovaramo i o gradnji doma učeničkog, da li će biti forma posebne ustanove ili gimnazija s domom učenika, o tome će se doneti odluka, a takođe postoji i potreba rešavanja pitanja sporta, što vidim da je uspešno rešeno kroz sokolsku salu, koju koristi škola u dogovoru sa lokalnom samoupravom„, dodaje Šarčević.

Ministar je dodao da je Karlovačka gimnazija institucija koja srpskom obrazovanju daje nemerljiv doprinos, s obzirom na činjenicu da je jedna od retkih škola u kojoj se izučavaju jezici poput kineskog, starogrčkog i latinskog, a od septembra i norveški i japanski.

(rtv.rs)