Si Djinping i dalje na čelu Kine

0
204

Svekineski narodni kongres ponovo je izabrao Si Djinpinga za predsednika Kine, nekoliko dana nakon što je odobren ustavni amandman koji predsedniku te zemlje omogućava neograničeni broj mandata.

Si Djinping (64) je najmoćniji kineski lider nakon osnivača Narodne Republike Kine Mao Cedunga, a ustavnim amandmanom koji je izglasan 11. marta izbrisna je stavka prema kojoj predsednik može da ima samo dva uzastopna mandata od pet godina, što mu omogućava da doživotno bude na funkciji, piše agencija AP.

Svekineski narodni kongres izabrao je i bliskog saradnika Si Djinpinga, Vang Ćišana, za potpedsednika Kine.

Si je dobio aplauz i ovacije nakon što je dobio 2.970 glasova za novi mandat, prenela je agencija Frans pres, dodajući da je 2013. godine imao 2.952 glasa, odnosno 99,86 odsto.

Samo jedan delegat je glasao protiv izbora Vanga za potpredsednika Kine, dodaje AFP.

Očekuje se da Si Djinping pojača mere u borbi protiv korupcije unutar partije, da nastavi sa snažnom spoljnom politikom i naporima za unapredjenje ekonomije, navodi agencija AP.

Ustavnim amandmanom koji je pre nekoliko dana odobren u Kini, ukinut je sistem koji je 1982. uveo nekadašnji kineski lider Deng Sjaoping kako bi sprečio da neko doživotno vlada, odnosno diktaturu, naveo je AP.

Kineska agencija Sinhua prenela je da je u pitanju prvi ustavni amandman u poslednjih 14 godina.

Prethodno je Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio da „misao Si Djinpinga“ bude upisana u Ustav. Njegovo ime i misao upisani su u oktorbu u Program KPK, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Cedungom.