Ministar Milan Krkobabić obišao zemljoradničku zadrugu Agrodunav

0
157

Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić obišao je danas zadrugu „Agrodunav“ u blizini Odžaka koja je od Vlade Srbije bespovratno dobila 12,5 miliona dinara za uvećanje stočnog fonda, i istakao da je ta zadruga postala „značajan privredni subjekt“. Novac je dodeljen u okviru Programa podrške sprovodjenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga.

Krkobabić je rekao da prvi put od kada postoji ta zadruga, koja ima 106 zadrugara, dobija „opipljivu i vidljivu“ pomoć države.

„Uradili smo nešto da ovo osnovno stado, koje ovde postoji, poboljšamo i kvalitativno i kvantitativno, to je nova rasa koja je budućnost proizvodnje mleka“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, ta proizvodnja će omogućiti u narednoj godini izgradnju jednog pogona za finalnu proizvodnju, što je, kako je rekao, i bio cilj.

„Hoćemo primarnu proizvodnju, da je pospešimo i podignemo na viši nivo, ali i da idemo u više faze prerade“, kazao je Krkobabić.

On je dodao da je u toj zadruzi i veliki broj kooperanata, ali i da je „poenta obuhvatiti što veći broj zadrugara, kako bi postali pravi veliki robni proizvodjači“.

„Ova zadruga je dobar primer i svojim godišnjim prometom od oko šest miliona evra postala je značajan privredni subjekt“, ocenio je Krkobabić.

Kako je rekao, zadrugarstvo u Vojvodini je razvijenije nego u drugim delovima Srbije, a da je „ideal da svako veće naselje ili selo u Srbiji ima zadrugu“.

„U ovoj godini su izdvojena četiri puta veća sredstva za zadrugarstvo. U prošloj godini smo podržali 22 zadruge, što nove, što postojeće, a u ovoj godini planiramo da taj broj dosegne 70“, kazao je Krkobabić.

On je istakao da je ove godine u planu i formiranje složenih zadruga u koje bi se investiralo i do pola miliona evra.

Direktor zadruge „Agrodunav“ Stevan Stanojković rekao je da je uz tu finansijsku podršku, koju je dobila u decembru, kupljeno 50 steonih junica simentalske rase.

„To će dati veliki doprinos unapredjenju stočarske proizvodnje u zemljoradničkoj zadruzi u svakom smislu te reči“, kazao je Stanojković.

Kako je dodao, to je prvi put da je ta zadruga, koja postoji od 1946. godine, dobila značajna sredstva.

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković rekla je da na području teritorije te opstine ima nekoliko uspešnih zadruga i da je „opštinska uprava u svakom smislu uspešno pratila njihov razvoj“.

„Pružili smo svu moguću podršku i što se tiče savetodavne pomoći, izdavanja dozvola i tu smo da na terenu pomognemo zemljoradničkoj zadruzi koja je veoma značajna za selo Karavukovo, da i dalje nastavi uspešno da radi“, istakla je Vasiljkovićeva.

Beta