Katolički istoričar i teolog Goran Šarić: Duhovno nasleđe drevnih civilizacija Balkana” 21. marta u KCNS

0
513

Tribina “Duhovno nasleđe drevnih civilizacija Balkana” biće održana u sredu, 21. marta  sa početkom u 20 časova u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Na tribini će o ovoj temi govoriti Željko Injac, glavni urednik sajta Vidovdan i katolički istoričar i teolog Goran Šarić. 

Ko su Srbi? Od kada su na Balkanu? U kakvoj su vezi sa ostalim narodima u okruženju? Koji su ključni događaji naše istorije? Kakva je budućnost Balkana na geopolitičkoj mapi svijeta? Goran Šarić, katolički istoričar i teolog, odgovara na ova pitanja na temelju najnovijih genetičkih istraživanja objavljenih u prestižnom naučnom časopisu Nature i vlastitih dugogodišnjih istraživanja arhiva od Vatikana, preko Beča i Dubrovnika. Našu prošlost, sadašnjost i budućnost rekonstruiše pomoću nekoliko stotina rimskih, grčkih, vizantijskih, franačkih, mletačkih, turskih, austro-ugarskih, nemačkih, američkih i drugih izvora, dokumenata, citata eksperata i aktera, kao i komparativnom analizom koristeći preko 20 naučnih disciplina – historiografiju, arheologiju, sociologiju, mitologiju, teologiju, psihologiju, etnologiju, kulturologiju, muzikologiju, lingvistiku, paleolingvistiku, antropologiju, forenzičku antropologiju, genetiku, genetičku genealogiju, paleobotaniku, osteologiju, mineralogiju, metereologiju, geologiju, kozmologiju, astroarheologiju…

Da li se na Dunavu razvila prva svetska civilizacija? Šta kažu najnovija naučna i genetička otkrića o poreklu Srba, Hrvata, Bošnjaka, Albanaca? Kako je izgledala srpska država pre Nemanjića? Zašto nam se dogodio krvavi 20. vek? Hoće li srpski narod preživeti izazove koji dolaze? Da li je moguć mir među narodima na Balkanu?

KCNS