Nebo Srbije uskoro bezbednije

0
505

Vojska Srbije dobija osavremenjeni provereni raketni sistem protivvazdušne odbrane polovinom godine. Unapređuju se senzori i komandno-informacioni sistem.

Ministarstvo odbrane je, angažovanjem domaćih stručnjaka, uspelo da modernizuje raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „kub„.

Kao što je ranije urađeno s raketnim sistemom „neva„, i ovom sistemu produžen je vek upotrebe uz prilagođavanje napretku tehnologije i iskustvima iz savremenih ratova.

Završena je modernizacija svih podsistema obuhvaćenih projektom modernizacije. Deo podsistema je ispitan i usvojen u naoružanje Vojske Srbije, a u planu je da ceo sistem bude usvojen polovinom tekuće godine, kažu u Ministarstvu odbrane.

Nosilac složenog posla modernizacije je Vojnotehnički institut, a „izvođači radova“ Jugoimport-SDPR i pet renomiranih elektronskih preduzeća i institucija iz Srbije, piše beogradski dnevnik.

Cilj posla je poboljšanje tehničkih karakteristika sistema, prvenstveno u senzorskom i komandno-informacionom smislu, i pasivizaciji rada (u uslovima elektronskog ometanja neprijatelja). Skraćeno je vreme reakcije sistema od odluke o uništenju cilja, do lansiranja rakete.

Pouzdnost se, s druge strane, povećava zamenom najkritičnijih komponenti, dosad uvoženih iz inostrantstva, onima iz domaće proizvodnje.

Trenutno se osavremenjivanje radi u potpunosti domaćim kapacitetima, ali u Ministarstvu nagoveštavaju da u nekoj sledećoj fazi može doći i do angažovana stručnjaka iz inostranstva, jer su prvi razgovori sa potencijalnim inostranim partnerima već obavljeni.

(mondo.rs)