Mihajlović u UN: Srbija prepoznata u svetu po rodnoj ravnopravnosti

0
131

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović govorila je danas u Njujorku na svečanom otvaranju 62. zasedanja Komisije UN za status žena.

Potpredsednica Vlade je, kako je saopšteno u Beogradu, ocenila da je Srbija dobar primer za mnoge zemlje po dostignućima u oblasti rodne ravnopravnosti, odgovornog budžetiranja i po indeksu rodne ravnopravnosti. Navela je da je Srbija prethodnih godina unapredila propise, donela strategiju i akcioni plan za rodnu ravnopravnost.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je na tom sastanku da je osnaživanje žena veoma važno jer je svet „dominantno muški“, jer „vlada dominantno muška kultura“.

Seksističko ponašanje i stereotipi rasprostranjeni su svuda u vlasti, civilnom sektoru, umetnosti, medijima. Gradeći ravnopravno društvo, omogućujemo ženama da ostvare svoje potencijale, ali i stvaramo stabilno društvo. Svi muškarci treba da se uključe u borbu za rodnu ravnopravnost i zbog toga sam ja ponosni feminista„, rekao je Gutereš.

Izvršna direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Phumzile Mlambo–Ngcuka izjavila je da je unapredjenje položaja žena u selu važno za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja u Agendi 2030.

Od ovogodišnjeg zasedanja očekujem da podelimo primere dobre prakse i iznedrimo rešenja za žene na selu koje predstavljaju višestruko diskriminisanu kategoriju žena„, rekla je ona na svečanom otvaranju zasedanja Komisije UN za status žena.

Zorana Mihajlović je u Njujorku razgovarala i sa zvaničnicima Agencije UN za rodnu ravnopravnost o saradnji, podršci i novim projektima.

Odličan sastanak sa UN Women koja je prepoznala Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i sve ono što Vlada i ovo telo čine u poslednjih par godina u oblasti rodne ravnopravnosti. UN Women je naš važan partner, razgovarali smo i o novim projektima i budućoj saradnji„, izjavila je Mihajlović.

Srbija je u svoj budžet uvela rodnu komponentu, što znači da svake godine u našim budžetima vodimo računa da novac koji se izdvaja koriste ravnopravno i muškarci i žene. Po tome smo prepoznati u celom svetu, predstavljamo tzv. studiju slučaja i danas sve države u svetu izučavaju šta je uradila Srbija„, rekla je ona.

Janik Glemarek, koji je i pomoćnik generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, pohvalio je napore Srbije na unapredjenju rodne ravnopravnosti.

Ključ uspeha u rodnoj ravnopravnosti je koordiniran rad države i civilnog sektora i vi ste u tome dobar primer. Značajne rezultate ste postigli kroz rodno odgovorno budžetiranje, nove zakone u ovoj oblasti, ali i IPA program koji ste nedavno pokrenuli. UN Women će nastaviti da pruža podršku Koordinacionom telu, jer cenimo saradnju i partnerstvo u unapređenju rodne ravnopravnosti u Srbiji„, rekao je Glemarek, piše u saopštenju Vlade Srbije.

(Beta)